Обявиха регламента на 15-ия международен фолклорен конкурс „Пауталия” – Кюстендил 2021

Читалище „Братство 1869” обявява регламента на петнадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия” – Кюстендил 2021, който ще се проведе в периода 2-4 юли 2021 г. Конкурсът се организира от община Кюстендил и читалище “Братство 1869” и се провежда под пaтронажа на кмета на общината – Петър Паунов. Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на изпълнители от различни фолклорни области, които да покажат богатството на своя регион. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби на Министерството на културата. “Тази година новото е, че по нея ще бъдат отпуснати целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене и акордеон във втора и трета възрастова група (пети-седми и осми-дванадесети клас)”, каза Иван Андонов, председател на читалище “Братство 1869”.

В журито на конкурса са поканени едни от най-изявените имена в българската народна музика като Олга Борисова, доц. Георги Петков, Бинка Добрева, Валери Димчев и др.

 

Краси Ценкова