Обявиха резултатите от археологическите разкопки в Илинденци

През месец юли се проведоха археологически разкопки в м. Занданите, финансирани от Национален археологически институт с музей при БАН, съобщиха от общинската управа в Струмяни. Местността попада в изразена природна скална форма на релефа, доминираща над долината на Средна Струма, в подножието на Пирин. Намира се североизточно от с. Илинденци ( в посока към с. Плоски), над извора „Лековитата вода“.

Ето какво разказват археолозите:

При посещение на мястото през 2017 г. попаднахме на няколко дълбоки дупки и фрагменти от керамични съдове. Иманярите, които са ги изкопали, са търсели по-ценни предмети, в резултат на която са разрушили частично археологическия паметник и околните скали.

Археологическите проучвания трябваше да определят важността на паметника за района на Средна Струма, да добият информацията от разрушените пластове и да ни покажат следващите етапи от проучването му и начина на съхранение на старината. За около месец успяхме да разчистим нападалата пръст, да проучим няколко ненарушени пласта и да започнем да възстановяваме терена в първоначалния му вид. Археологическите ненарушени пластове ни разкриха частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща затворено пространство. Върху тази платформа и върху подовото ниво н на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка. През по-ранен етап мястото е имало солидно изградени огнище, частично проучено заради нарушенията в пласта.

Керамиката от този пласт е характерна за началото на желязната епоха. Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма – Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки – стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.

Най-долният пласт е от втория етап на ранната бронзова епоха – в една от дълбоките иманярски дупки разкрихме кремация и фрагменти от един съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, о-в Тасос както и в Момчилград.

Снимки: Община Струмяни