Обявяват грипна епидемия в пет общини в Благоевградско от понеделник

Д-р Веселка Мончева

 “От понеделник ще бъде обявена грипна епидемия в пет общини в Благоевградско“, каза директорът на Дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград д-р Веселка Мончева, цитирана от БТА.
Това са общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. По думите на д-р Мончева там заболеваемостта е над критичната точка за обявяване на грипна епидемия. Там ще бъде обявена и грипна ваканция, която ще продължи пет дни от 27 до 31 януари включително.
“Броят на заболелите през тази седмица се покачи бързо”, посочи д-р Мончева. Имаме изолирани и щамове от Националната референтна лаборатория, преобладава свинският грип и грипът от група Б “Виктория”, допълни тя.

По думите на д-р Мончева грипът засяга традиционно малките деца на възраст от 0 до 4 години, както и деца от 5 до 14-годишна възраст. След проверка на РЗИ в детското отделение на благоевградската болница е установено, че леглата не достигат. Пуснали сме писмо до Здравната каса да се увеличат леглата там, където има нужда от това, допълни д-р Мончева.
Завеждащият отделението д-р Христина Дончева посочи, че всяка година в периодите на грипна епидемия Детско отделение е пълно. Разполагаме с 29 легла, а пациентите са на всякаква възраст – от кърмачета до тийнейджъри, посочи д-р Дончева.

По думите й често родителите идват в отделението, когато детето вдигне висока температура от страх от настъпване на усложнения. Д-р Дончева посъветва при първи симптоми да се правят консултации с личните лекари и да се има доверие в преценката им.