Овации за дупнишките медици в борбата им с Ковид-19

Общинските съветници аплодираха лекарите и служителите на първа линия в битката с Ковид-19.
  • Заразен е главният счетоводител на общинската болница

  • МБАЛ „Св. Ив. Рилски” е с около 1 млн. лв. ръст на приходите за миналата година

Аплодисменти в знак на подкрепа и благодарност в борбата с новия коронавирус получиха работещите в двете болници в Дупница по време на зеседанието на Общинския съвет в петък,  което е и последното за този сезон. По предложение на председателя Костадин Костадинов съветниците аплодираха всички, които са на първа линия във войната с Ковид-19, в това число личните лекари и полицаите. Преди ръкоплясканията ОбС шефът Костадинов прочете декларация от свое и от името на СДС, в която поименно благодари на медицинските екипи начело с двамата ръководители на здравните заведения – Мария Жайгарова и д-р Ени Лефтеров, инфекционистите д-р Панчева и д-р Евтимова, началниците на вътрешните отделения д-р Гюзелева и д-р Бачев, главния епидемиолог в РЗИ – Кюстендил д-р Райна Сапаревска и специалиста по вътрешни болести в общинската болница д-р Крум Бонев.

Главният счетоводител на общинската болница е дал положителна проба за Ковид-19, съобщи председателят на местния парламент по-късно, при обсъждането на бюджета на здравното заведение. Тревожната новина бе оповестена във връзка с отсъствието на прокуристката на лечебното заведение при приемането на отчета на дружеството за миналата година. Жайгарова обяснила по телефона, че е под карантина заради контакта със счетоводителя. Костадинов разкри, че е много силно притеснен и посъветва колегите си от икономическата комисия на съвета да се изследват за Ковид-19. Причината е, че на заседанието на комисията преди един ден, в сряда, 15 юли, са били контактни със заразения.

На заседанието бяха приети отчетите на общинските дружества  за 2019 г.

МБАЛ „Св. Ив. Рилски” е с около 1 млн. лв. ръст на приходите за миналата година, което бе определено като изключителен успех. Печалбата е 800 хил. лв., при 400 хил. лв. за предната година. Задълженията са в размер на 1 млн. и 400 хил. лв. – с около 500 хил. лв. по-малко от 2018 г.

„ВиК-Дупница” ЕООД има около 2 млн. лв. приходи и разходи. Дружеството е увеличило с около 100 хил. лв. задълженията си спрямо предходната година. Дълговете възлизат на 1 млн. и 30 хил, лв. при 900 хил. лв. за 2018 г.

Новото транспортното дружество „Дупница транс“ е на загуба от 26 хил. лв. Задълженията му са към община Дупница, за ползваните под наем помещения. Наемите се събират по определената тарифа и не може да се намалят. Тъй като е търговско дружество, законът не позволява дълговете да бъдат опростени, това се счита за държавна помощ, обясни зам.-кметът Олга Китанова в отговор на въпрос на Георги Градевски. Съветникът попита не може ли таксите да бъдат опростени или намалени. Като основна причина за загубата бе посочена пандемията. Очакванията на управителя са приходите да се увеличат. Те са в размер на 50 000 лв., а разходите – 76 000 лв. Изключение традиционно прави ГУМ. Дружеството има печалба от 159 хил. и 325 лв., която е с близо 28 хил. лв. повече от 2018 г. Внася в общинската хазна 130 хил. лв. дивидент и запазва за свои текущи нужди резерв от 13 хил. и 393 лв. Сумата е необходима за покриване на разходи за периода на извънредното положение – от 13 март до 13 май.