Огнен ад в Осиково! Шивашки цех изгоря до основи пред очите на собственика, 20 души остават без работа

  • Селото е отдалечено и няма водоизточници, просто гледахме как пожарът съсипва години труд, казаха очевидци

  • Огнеборците от Гоце Делчев са пристигнали след 30 минути; местните хора искат да разполагат с пожарна кола и линейка

Огнена стихия погълна шивашки цех в гърменското село Осиково пред погледа на собственика и местните хора. Пожарът е изпепелил сградата до основи. Мястото е отдалечено и в близост няма източници на вода, което се е оказало фатално за овладяването на огъня. Стихията се е разразила около полунощ на 17 април. Пламъците са тръгнали от покрива на помещението. Местните хора се хвърлили да гасят пожара, но опитите им се оказаха неуспешни. За драмата в социалната мрежа разказа очевидец, който публикува и кадри от пожара. “Собственикът и всички хора, събрали се от селата Осиково и Рибново, просто гледахме, нямаше какво да се направи, няма водоизточници… Човекът вложил пари и отворил работни места, но за броени минути целият труд се изпари тотално.

Пожарната дойде след около 30 минути, беше хубаво да се помисли, че тези села сме отдалечени от Гоце Делчев, не би ли трябвало да имаме една пожарна кола и линейка? Как други общини като Доспат, Сърница, Сатовча лека-полека си решават тези необходимости. Нужни са ни, нека на един Общински съвет да повдигнат въпроса, крайно време е на стадиона в селото да имаме тези превозни средства и едни млади кадри да се обучат и да са на разположение на населението. Аз така ги виждам нещата, никой не упреквам, крайно време е да се мисли в тази насока и нещата вече да се решават. Всевишният да ни пази от такива случайни или умишлени действия, породени понякога и от небрежност на даден човек”.

В изгорелия цех са работили над 20 шивачки, а сега остават без работа, докато не се възстанови дейността на шивалнята. Причините за възникналия пожар са в процес на изясняване.