Ограничават достъпа на туристи до Седемте рилски езера

  • Има само 3 регламентирани пътеки, посетителите използват около 20 маршрута

  • Красимир Андонов: Ще се опитваме да изсмукваме тинята, бракониерите ще се ловят с нова техника

  • Национален парк „Рила“ отбелязва 27-годишнината от обявяването си за защитена територия

 

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера. Това предвижда проект на Национален парк “Рила”, който ще бъде реализиран в следващите четири години. Както писахме, проектът е на стойност близо 12 млн. лв., а целта е да бъде опазена природата.
В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около 20 маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.
“Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, съдържанието й е високо на минерали, ще я наслагваме там, където са ерозирали пътеките, и тези, които ще затворим за движение”, обясни Красимир Андонов, директор на Национален парк “Рила”.
От парк “Рила” предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.
Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрелът. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място.
За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.


Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са стогодишни дървесни видове, заради което ще бъдат взети мерки срещу вредителите.
Същевременно стана ясно, че дирекцията на Национален парк „Рила“ отбелязва 27-годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия. Това съобщи за „Фокус“ д-р Стефан Кирилов, експерт от Дирекция „Национален парк „Рила“. „За годишнината са планирани „Дни на Национален парк „Рила“. Те ще се проведат до 24 февруари в Благоевград, Паничище и Самоков. До 22 февруари в Регионалния исторически музей – Благоевград от 10,00 до 16,00 часа ще се проведат екологични образователни програми. Те включват мултимедийни презентации и образователни игри за биологичното разнообразие, водното богатство и горите на най-големия национален парк у нас, представени от експерти от парковата дирекция и специалистите от отдел „Природа” към музея“, каза още д-р Кирилов. Той добави, че на 23 и 24 февруари от 09,30 до 17,00 часа в посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков са обявени Дни на отворените врати, където всеки желаещ може да научи интересни факти за защитената територия.