Огромна трагедия! Десетки изгоряха на АМ “Струма”

Тежък инцидент! 46 души са загинали, след като пътнически автобус се е запалил тази нощ на автомагистрала „Струма“.

Седем души са оцелели.

Момиче на 17 години и шестима възрастни са приети в болница “Пирогов”, каза за БТА д-Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в лечебното заведение. Няма опасност за живота им. Момичето и петима от възрастните са в Клиниката по изгаряния, един е насочен към Клиника по травматология. Извършват се допълнителни изследвания на всички, допълни тя.

Българските власти дадоха брифинг пред медиите:

“Събрали сме се по повод, който не е приятен. Една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания към българската държава да реагира много бързо. Най-напред да се разследва този инцидент, какво е довело до смъртта на 46 човека и какво може да се направи за оцелелите. Единствено можем да кажем към този момент, че имаме една огромна трагедия. Искам да изкажа съболезнования към близките на загиналите.

Да се надяваме, че от този трагичен инцидент ще изведем правилните поуки. Нека разследващите да установят какви граждани е имало в автобуса. В момента единствено е  ясно, че автобусът е с македонска регистрация”, заяви служебния премиер Стефан Янев.

Той призова медиите да спазят баланса между интереса на обществото и огромната трагедия за близките на починалите. “Разчитам на вашата професионална етика и професионализъм, информацията да бъде поднесена максимално щадящо”, допълни той.

Картината е ужасяваща и не всеки може да издържи на тази картина.

В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там, не е за гледане… Бих казал, че такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен и затова не можем да ви кажем нито колко са на брой, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно и да се установяват човек по човек”, коментира Бойко Рашков.

Рашков посочи, че освен този автобус, са пътували още три. Катастрофиралият е бил последен в редицата. Възможно е хора да са се прекачили от един в друг автобус, добави министърът. Той допусна, че пожарът може да е станал от това, че автобусът е разкъсал мантинела и е имало триене.

Непознато по своите мащаби подобно произшествие,

съобщи Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба, който също е на мястото на инцидента, предаде БГНЕС.

Четири автобуса са влезли на път от Истанбул, добави Сарафов.

Имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са деца. Оцелели са 7 души – те са в „Пирогов” без опасност за живота. 45 души са загинали, сред тях са и 12-те деца. Телата са изгорели до неузнаваемост, повтори Сарафов информацията, която на този етап е известна.

Той съобщи още, че към магистралата пътува екип следователи, който ще вземе ДНК анализ, за да се извърши разпознаване на лицата. На този етап нямаме информация за загинали български граждани.

Основните версии са две

– човешка грешка и техническа неизправност на автобуса. Дали автобусът е преминал технически преглед, тепърва ще се установи.

Оцелелите се разпитват в момента в „Пирогов” от екип на Националната следствена служба. Шофьорът не е сред оцелелите.

Важно е пътуващите от София и към София

по магистралата да имат предвид, че движението ще се отклонява през Радомир.

Пътувалите в автобуса са чужди граждани.

Огненият ад се е случил край село Боснек след 2 ч. в нощта на понеделник срещу вторник.

Главен комисар Николай Николов директор на ГДПБЗН заяви пред NOVA: “Какво точно се е случило, ще кажат следствените органи. Автобусът се удря в мантинелата, запалва се и 46 души загиват. 7 души са оцелели и се намират в “Пирогов” в стабилно състояние.

Автобусът е с македонска регистрация,

влязъл е от Турция у нас”.

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че хората са били на екскурзия до Истанбул. Той уточни, че все още не е известна самоличността на пътниците, но потвърди, че в превозното средство е имало и деца.

„Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, допълни Заев.

Директорът на ГД “Национална полиция сподели, цитиран от БГНЕС: “Първоначалната ни информация е, че са пътували 52 души заедно с водача. Автобусът е с македонска регистрация, водачът е македонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП “Капитан Андреево” в 21.15 ч. вчера, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево”.

„Вследствие на пожара загинали са 45 човека. Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в “Пирогов” без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство.

12 деца под 18-годишна възраст са загинали

при инцидента”, каза още Станев.

Участък от 50 метра от мантинелата на магистрала “Струма” е разкъсан

при катастрофата на автобус, каза пред медиите кметът на Перник Станислав Владимиров. Той посочи, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа.

“Настилката е била мокра, а на този участък често стават катастрофи. Тази част от пътя е с тежка денивелация и само с палеативни мерки това може да бъде преодоляно”, каза Владимиров. Той е бил уведомен за инцидента от дежурния в общината в 3 часа през нощта.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев,

делото на тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи

от Национална следствена служба. Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева. На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

Заради тежкия инцидент

магистралата ще остане затворена

през целия ден, поне в посока към Благоевград, съобщи БГНЕС.

Автобусът, който се запали на магистрала “Струма”, е самокатастрофирал, предаде БТА, цитирайки информация от МВР. Движението по скоростния път е преустановено в двете посоки. Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Дикания и п.в. Даскалово.

Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. Същият автобус е влязъл от Република Северна Македония в България по посока Турция преди няколко дни. Според първоначална информация,

причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал.

Една от версиите е, че той се е ударил в мантинела. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил, или първо е станал самият пожар в превозното средство.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщават, че движението по магистралата в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя: е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя“ – път III-627 – Радомир, и път I-6  до пътен възел „Даскалово“. / Vesti