Огромни щети в Русе след гръмотевичната буря (видео)

Мощната буря в Бургас нанесе множество материални щети

Огромни щети в Русе след гръмотевичната буря рано тази сутрин – силният вятър събори дървета, прекъсна електропроводи и унищожи земеделска продукция. Улици и приземни етажи са под вода, отнесен е и временният покрив на операта. Без електричество остана община Иваново. Русе постепенно се възстановява. Материалните щети обаче са сериозни. Хората го описват като “истинско бедствие”. Към разчистването се включиха и много граждани. 10 минути градушка и 17 литра дъжд на квадратен метър бяха достатъчни, за да опустошат Русе.

Градският транспорт остана парализиран заради калните реки, които се стичаха по основните булеварди в града. От закъсалите коли се виждаха само таваните.

Автомобил беше погълнат от внезапно образувала се яма на ул. „Македонска”. Шофьорът едва се измъкнал.

Влаковете за София и Варна се движеха със закъснение заради паднали дървета върху релсите. Пожар в трафопост допълнително усложни работата на огнеборците. Цяла сутрин русенци разчистваха счупени клони и стъкла пред домовете си, спасяват от водата приземните етажи.

На терен работеха над 300 общински служители, но щетите са навсякъде и отнема време да реагират на подадените 200 сигнала.

 

Буря вилня по Южното Черноморие. Мълния разцепи дърво, което падна върху няколко коли в района на плаж “Крайморие”. Огромни щети има и по плажа. Хората казват, че

вятърът е бил със скорост около 200 км/ч,

стихията е отнесла спасителни постове, множество чадъри, шезлонги, дори част от покривите на заведенията

Малко преди бурята на плажната ивица и имало много летовници, които трябвало да бъдат бързо евакуирани.

“Буквално постовете, които тежат, може би, над 200 кг се въртяха през чадърите, през шезлонгите. Имам счупени над 20 шезлонга, над 40 чадъра, имам щети и по заведенията”, обясни концесионерът на плажа Николай Димитров.

Плажа в Крайморие вече е напълно възстановен. Първата задача на спасителите е да проверят дъното за дънни ями и остатъчни материали от шезлонги и чадъри, както да обяснят на почиващите къде могат да влизат да се къпят./БНТ