Огънят продължава да гори! Пернишко читалищe навършва 100 години

“Съзнание – 1922” открива изложба с 44 творби на 22 автори

Стогодишен юбилей отбелязва на 23 юни пернишкото читалище “Съзнание – 1922”, съобщи на БТА читалищният секретар Ани Савова. Честването е под надслов “Сто години огънят продължава да гори” и ще бъде съпътствано с изложба. Експозицията съдържа 44 творби на 22 автори от пленер “Съзнание”, състоял се в манастир “Св. Лука” в кюстендилското село Граница.
Читалището е било създадено на доброволни начала от 22 жители на тогавашното село Мошино, сега квартал на Перник. За кратко е била преименувано в “Розова долина”, но от 1936 г. върнало отново името си “Съзнание – 1922”. Запазен е печатът от 1922 г., който се ползва и днес, каза Савова.
Сега читалището има над 150 членове. Разполага със зала с 248 места, която е най-голямата в района, значителен библиотечен фонд, богата колекция от картини на художници. Читалището има две танцови формации – “По мошински” и “Байрактаре”, също и кръжок “Сръчни ръце”, дискусионно студио “Родолюбие”, шах клуб, школи по китара, цигулка и солфеж, по изобразително изкуство, клубове на читателя и на художника.
Към институцията функционира галерия “Марин Гогев”. Тя е място за изложби, литературни вечери, концерти и други културни изяви.