ОИК-Благоевград чака реакция на кмета Томов по жалбата на Ставрева

Общинската избирателна комисия в Благоевград даде 3-дневен срок на кмета Румен Томов да се запознае с материалите и евентуално да направи възражение по жалбата, подадена срещу него от съветничката Соня Ставрева. Това реши комисията на поредното си заседание по искането за детрониране на кмета. За целта на Томов е изпратено копие от административната преписка по случая.

“Това е стандартна процедура. След изтичането на този срок комисията ще заседава отново, за да реши ще бъде ли отстранен или не градоначалникът”, обясни председателят на ОИК адв. Мартин Бусаров. Припомняме, съветничката от Партия на зелените Соня Ставрева, която за дни също бе изведена от ОбС с решение на ОИК-Благоевград, но след това върната от Административния съд, сочи в жалбата си, че има трайно фактическо неизпълнение на нормативно установени задължения от страна на Румен Томов, изразяващо се в бездействие, с което се възпрепятства дейността на Общински съвет-Благоевград. В искането си Ставрева е изброила какви членове и алинеи от закона е нарушил Томов.

Според изложението кметът не е внесъл в Общински съвет – Благоевград отчет за изпълнението на актовете на ОбС, което е задължен да прави два пъти годишно (чл. 44, ал. 1, т. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация), така също не е изпратил на ОбС административните актове, издадени в изпълнение на решенията на съвета, което е задължен да направи в тридневен срок от издаването или подписването им (чл. 44, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА).