Около 70 души се ваксинираха за 7 дни в Бобов дол

Около 70 души са се ваксинирали срещу Ковид-19 в пункта в Бобов дол, разбрахме от д-р Латиф Ананов, който извършва ваксинациите. „Интересът е много голям. Хората идват в кабинета с въодушевление. Пунктът работи от 25 февруари и за една седмица бяха ваксинирани около 70 човека. За съжаление малко са ваксините, които се доставят на РЗИ-Кюстендил, откъдето ги взимаме. От понеделник ще чакаме да доставят нови. Записалите се минават веднага, стига да има ваксина. Идват хора не само от Бобов дол и селата, но и от Дупница. Не ги делим по региони, няма ограничения. И от друга област да са, ще им бъде поставена ваксина. Само това може да спре вируса”, каза д-р Ананов. Медикът посочи, че досега са работили с ваксина на „Астра Зенека”.

На въпроса има ли регистрирани нежелателни странични реакции след ваксинирането, докторът отговори: „Поне 10% от описаните от фирмите, производители на ваксините, реакции ги има. Може да има леко втрисане без температура, което за 10-15 часа отзвучава. Може да се появи главоболие за 2-3 часа, взема се аналгин, парацетамол, ако пациентът не е алергичен към тези медикаменти, не се взимат никакви антибиотици. Нормално е да има нежелателни реакции, когато организмът изработва антитела. Има и хора, при които всичко минава без никакви симптоми и реакции”. Ваксиниралите се в Бобов дол ще получат втората доза след 70 дни.

Пунктът за ваксинация срещу срещу Ковид-19 в миньорския град е в „Медицински център 1” ЕООД, намиращ се в сградата на бившата МБАЛ „Стоян Сантев”. Гражданите, желаещи да се ваксинират, трябва предварително да се запишат в общинската администрация. На сайта на община Бобов дол са публикувани телефоните, на които се извършват записванията (0702 63401; 0702 63910 или 0895 656 208), както и номерата на телефоните на д-р Ананов (0888 698 894) и медицинската сестра Айгюл Алиева (0878 302 544), които също записват желаещите да бъдат ваксинирани.

Юлияна КОЛЧАКОВА