Окончателно: Доживотен затвор за Сумиста и още двама Килъри

Бившият национал по сумо Петър Стоянов не се призна за виновен

 

Върховният касационен съд е потвърдил присъдите доживотен затвор без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца от Килърите.

Най-тежките възможни наказания според нашето законодателство, наложени на тримата от бандата за поръчкови убийства, са окончателни и те нямат право да ги обжалват.

Решението на ВКС е от 1 днес, но още не е обявено официално заради законовата забрана, която действа от началото на месеца, предаде БНР. За да се ограничи възможността окончателно осъдени лица да се укрият от правосъдието, депутатите засекретиха решенията на последната съдебна инстанция, за да може безпроблемно присъдата да се приведе в изпълнение. Такава опасност за Стоянов, Валев и Костов обаче няма, защото от задържането си през есента на 2010 година, те са под стража в три различни затвора.

Те бяха подсъдими за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. И двамата бяха застреляни през 2009 година.

Сумиста и Вълев, който е известен бизнесмен и хотелиер от Велико Търново, бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата, а Кеца и като помагач.

Преките извършители първо изчезнаха, а по-късно туповете им бяха открити, овързани с бодлива тел, над софийското село Железница.

Единственият от групата, който е на свобода, е Янко Попов-Туцо, чието окончателно наказание беше едва 10 години затвор, а част от тях изкара в ареста и те се приспадат.

Задържането на бандата стана по времето, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов и полицейските акции имаха имена.

Делото “Килърите” започна през 2010 година. Прокурор беше настоящият ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова – през 2010 година шеф на Шуменската окръжна прокуратура.

Килърите бяха подозирани и за убийството на банкера Емил Кюлев, но доказателства не бяха намерени.