Окръжният съд в Добрич потвърди отстраняването на изпълнителния директор на ВиК – санданчанина Тодор Гикински

Тодор Гикински

Окръжният съд в Добрич потвърди отстраняването от длъжност на изпълнителния директор на местното ВиК дружество, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Съдът не уважи жалбата на изпълнителния директор инж. Тодор Гикински за временното му отстраняване от длъжност, наложено от Районния съд. Мотивът на магистратите е, че с постановление от 30 август по досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Добрич инж. Гикински е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 10 до 14 февруари, в нарушение на разпоредби от Закона за водите, е наредил на служители на водното дружество да изградят съоръжение за ползване на вода от река Батовска. Според преценката на съда е налице обвинение за умишлено престъпление от общ характер. Освен това има служебна зависимост на основните свидетели по делото, които работят във фирмата. Двама от тях са заявили в хода на делото, че им е оказван натиск да променят показанията си, дадени пред съдия.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

Инж. Тодор Гикински беше назначен преди две години начело на държавното „ВиК-Добрич” АД. Преди това е бил управител на водното дружество УВЕКС в Сандански, откъдето е освободен с решение на Общинския съвет в града.