Омикрон настъпва в Югозапада

Увеличен брой хоспитализирани отчитат в Благоевград и Разлог след празниците

Новата вълна на Ковид-19 застъпва постепенно и в Югозападна България. В Благоевград ситуацията става все по-сериозна и нуждата от легла за хоспитализирани пациенти се увеличава. От края на ноември до началото на празниците там се радваха на все по-малко настанени в местното здравно заведение, но с началото на 2022 година пациентите стават повече.
„Положението при нас започва да се влошава. Постепенно броят на хората, които имат нужда да бъдат настанени в нашата болница, става все по-голям. Към момента имаме около 70 човека в ковид отделенията, най-вероятно ще станат и повече. За съжаление ситуацията вече далеч не е толкова спокойна, колкото беше в началото на месец декември“, коментира д-р Огнян Митев, който е директор на МБАЛ-Благоевград.
В Разлог също броят на хоспитализираните след Нова година се увеличава.
„Има доста новозаразени през последните дни. Определено случаите започват да се увеличават и са повече в сравнение със ситуацията преди месец. След последните почивни дни сме хоспитализирали седем души и виждам как бройката се увеличава“, коментира директорът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев.
По-спокойно е положението в Дупница. В общинската болница в града на този етап не отчитат увеличение на хората, нуждаещи се от хоспитализиране.
„Мога да кажа, че и след новогодишните празници ситуацията в общинската болница е спокойна. Броят на пациентите в нашите ковид отделения е 23-ма в момента. Тенденцията за по-малко постъпили в болница засега се запазва“, коментира медицинският директор д-р Крум Бонев.
В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“ – град Дупница са настанени за лечение 23-ма пациенти. В Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са хоспитализирани 20 лица. Двама са на интензивно лечение. Новозаразени лица има във всички общини: Кюстендил – 77, Дупница – 23, Кочериново – 7, Сапарева баня – 6, Трекляно – 4, Бобов дол – 3, Бобошево – 1, Невестино – 1 и Рила – 1, съобщават от РЗИ – Кюстендил. 14-дневната заболеваемост в област Кюстендил е 362,72 на 100 хил. души население. Областта е в червената зона. По общини съответно е: Кюстендил – 417,1; Дупница – 317,0; Сапарева баня – 406,7; Бобов дол – 181,6; Кочериново – 279,1; Рила – 445,3; Бобошево – 504,5; Невестино – 459,7 и Трекляно – 651,0.
Шестима души са починали през изминалите дни: жена на 81 г. и жена на 86 г. от община Кочериново; мъж на 70 г. от община Кюстендил; жена на 83 г. от община Рила; мъж на 74 г. от община Сапарева баня и мъж на 60 г., без придружаващи заболявания, от община Бобов дол. Останалите лица са имали придружаващи заболявания.
338 са извършените имунизации в понеделник в област Кюстендил. Лицата със завършен ваксинационен цикъл са 33 101. Нула са извършените ваксинации срещу Ковид-19 на деца от 5 до 11 г. Записани като желаещи за имунизация са 8 деца до този момент (за да се отвори флаконът, трябва да бъдат 10 на брой). За периода 31 декември – 3 януари новите положителни проби за Ковид-19 са общо 123.
Същевременно увеличава се броят и на болните от грип и други остри респираторни заболявания. Най-засегнати са децата, които препълниха коридорите на поликлиниката още в първия работен ден. Педиатрите отчитат ръст на вирусните инфекции сред малките пациенти, включително и нетипични за сезона ентеровирусни инфекциозни заболявания. Специалистите съветват още при първите симптоми на общо неразположение родителите да се консултират с личните лекари на малките пациенти, за да се избегнат усложнения.

Димитър ИКОНОМОВ