ООН: Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм

Почти една трета от дестинациите по света в момента са напълно затворени за международни туристи заради пандемията, съобщи органът на ООН по туризма.

Първоначално правителствата започнаха да облекчават ограниченията за пътуване, но обърнаха тенденцията след появата на нови вирусни щамове и поради “постоянната сериозност на епидемиологичната ситуация”, се казва в доклад на Световната туристическа организация (UNWTO), базирана в Мадрид.

В началото на февруари 69 дестинации от 217 страни по света, или 32%, бяха напълно затворени за международен туризъм – включително 30 в Азия и Тихия океан, 15 в Европа и 11 в Африка. Това е спад от пика през май 2020 г., когато 75% от дестинациите по света бяха напълно затворени, но покачване от ноември, когато 27% бяха затворени.

Органът на ООН заяви, че има тенденция към “по-нюансиран, доказателствен подход и подход, основан на риска” към ограниченията за пътуване, като например изискване международните туристи да предоставят отрицателен тест при пристигане.

Около една трета от световните дестинации вече имат изисквания за представяне на отрицателен тест при пристигане, често комбинирани с карантина.

“Ограниченията за пътуване са широко използвани за ограничаване на разпространението на вируса. Сега, докато работим за рестартиране на туризма, трябва да признаем, че ограниченията са само една част от решението”, заяви в изявление ръководителят на UNWTO Зураб Полиликашвили.

Пристигането на международни туристи е спаднало с един милиард, или 74%, през 2020 г., според UNWTO, която я нарече “най-лошата година в историята на туризма”.

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия $1,3 трилиона загубени приходи през миналата година, повече от 11 пъти загубата, регистрирана по време на световната финансова криза през 2009 г. /БГНЕС, АФП