Опасен мост между Благоевград и Кресненското дефиле застрашава шофьорите

За това алармират от Българската асоциация на пострадали при катастрофи

От Българската асоциация на пострадали при катастрофи (www.bazk.org) изпратиха сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Венцислав Ангелов. Той е във връзка с опасен мост на международен път Е-79, в частта между Благоевград и Кресненското дефиле. Става въпрос за първия мост след град Симитли, в посока Кресна, намиращ се на приблизително км 378 от пътя.

През последните месеци в Българската асоциация на пострадали при катастрофи бяхаполучени няколко сигнала за опасното състояние на този мост.

Ние направихме външен оглед и констатирахме изключително притеснителни обстоятелства, които будят тревога за състоянието на това мостово съоръжение. Видяхме компрометирана конструкция, с разрастващи се пукнатини, откъртване на бетонови парчета и плочи, ръждясала арматура, широки фуги, кръпки на платното и никакви следи това съоръжение да е някога ремонтирано.От Българската асоциация на пострадали при катастрофи призоваваме отговорните институции незабавно да вземат мерки и да започнат процедурите за ремонт на това опасно съоръжение. Нека да напомним, че районът около Симитли и Кресна е земетръсен и най-малкото земетресение може да разруши този мост. Нека да напомним за трагедията, която се случи през август 2018 г. в Генуа, когато се срути мостът Моранди и загинаха 43 души. Нека да напомним и че този път няма алтернатива и затварянето на моста ще блокира трафика към Сандански и Република Гърция, допълват още от организацията.