Опасно време във вторник! Цяла България е с жълт код за силен вятър

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава за вторник, 8 февруари, предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър за всички 28 области на страната.

Ще духа силен север-северозападен вятър с пориви до 20-25 m/s. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Предупредителен жълт код за вятър има и заБуграс-море, Варна-море и Добрич-море. Там ще има силен северен вятър със скорост 15-17 m/s (7 бала по Бофорт), пориви 18-22 m/s (8-9 бала по Бофорт). Вълнение на морето 4 бала.

През следващото денонощие с умерен и силен север-северозападен вятър ще нахлува студен въздух, съобщиха от НИМХ, цитирани от БТА.

През нощта в планинските райони ще има валежи от сняг, а в низините – дъжд или мокър сняг. През деня валежите от запад на изток ще спират, най-късно привечер в крайните югоизточни райони. Облачността над Западна България ще намалее, след обяд на места до предимно слънчево време, докато на изток ще се задържи предимно облачно

Минималните температури

ще са между минус 3 и 2 градуса, в София около минус 2, а максималните – между 3 и 8, в София – около 4 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и около обяд вече ще е по-високо от средното за месеца.

Черно море

Над Черноморието ще е облачно, главно в часовете до обяд с валежи от дъжд и мокър сняг. След обяд валежите ще спират, най-късно в южните райони. Ще е ветровито със силен северен вятър, който вечерта временно ще отслабне. Максималните температури ще са 5-7 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, след обяд по южното крайбрежие временно до 5 бала.

Планините

В планините ще е ветровито, със силен, по високите и открити части до бурен северен вятър. Ще е предимно облачно с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват и спират. Има условия за виелици и снегонавявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра – около минус 10 градуса.

Следващите дни

През следващите дни бързо ще се затопли и в четвъртък максималните температури в цялата страна ще са над 10 градуса. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, впоследствие от запад-югозапад. В сряда преди обяд облачността ще е все още предимно значителна, на отделни места ще прехвърчи сняг. В следобедните часове облачността ще намалява, над много райони до предимно слънчево. В четвъртък времето ще бъде слънчево. В отделни райони в равнинната част от страната при стихване на вятъра сутринта ще е мъгливо.