Опасно! Руши се бившият тютюнев склад в Горна махала, покривът падна

Община Дупница задължи собственика да обезопаси фасадите с мрежа

Емблематични за Дупница сгради се рушат и стават опасни за хората. Една от постройките, които рухват все повече с всеки изминал ден, е някогашният тютюнев склад, намиращ се в Горна махала (до светофарите на улиците „Саморанска” и „Орлинска”). Сградата вече е без покрив и мазилка, тъй като са паднали. Въпрос на време е да започнат да падат и тухлите. В същото време мястото е много оживено – с две пешеходни пътеки, водещи към автобусни спирки, на които се събират немалко хора, училище (ПГ „Акад. С. П. Корольов” (Механото), магазин за хранителни стоки от голяма верига, заведения за бързо хранене).

Кой е собственикът на постройката в момента и ще бъде ли предприето нещо за обезопасяването й, попитахме в община Дупница.

„С писмо от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев от 08.01.2021 г. на собственика на сградата И.Т. от Благоевград е изпратено предписание за предприемане на мерки по обезопасяване на промишлена сграда на пет етажа с административен адрес: ул. „Саморанска” 1. Повод за това са получени сигнали от граждани за опасната сграда, създаваща предпоставки за евентуални злополуки, поради обрушената и нарушена здравина на фасадите, разположени на ул. “Орлинска” и ул. “Саморанска”, и частично премахване на покривната конструкция.

С оглед безопасността и с цел предотвратяване на евентуални злополуки, в интерес на сигурността, спокойствието и опазване живота на гражданите, собственикът е задължен в 3-месечен срок от получаване на предписанието да обезопаси фасадите с предпазна мрежа, монтирана по трите фасади – запад, север и юг.

При липса на доброволно изпълнение на предписанието, съгласно чл.232, ал.5, т.1 от ЗУТ, ще бъде наложена санкция в размер от 1000 до 5000 лева”, гласи отговорът на говорителя на общината Христо Апостолов.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА