Опасно: Тирове на магистрала „Струма” спират в аварийната лента заради неработещи паркинги

Интензивен трафик и опашки на „Кулата” в сутрешните часове днес. Към Гърция за почивка се отправиха стотици българи, които трябваше да чакат около час, за да преминат границата. Междувременно се появи нов проблем за тежкотоварните камиони, които пътуват към южната ни съседка, посочва NOVA.

Паркингите на АМ „Струма” в района на Сандански са затворени от няколко седмици. Те са оградени с ленти и знаци и никой няма право да влиза вътре. Най-много страдат шофьорите на тежкотоварните камиони, които няма къде да спират нито за почивки, нито за спешни ремонти, каквито често се налагат.

Затворен, паркингът не може да се използва и при форсмажорни обстоятелства. Това налага паркиране буквално на магистралата, което създава реални предпоставки за инциденти.Паркингът за тежкотоварни камиони остана празен и в петък вечерта, когато имаше забрана за движение на тировете, а назад в аварийната лента паркирани останаха десетки шофьори.

От Агенция „Пътна инфраструктура” обясниха, че поддържането и охраната на площадките за отдих временно е преустановено от дружеството, с което Агенция има договор за стопанисване. Защо то е спряло да работи от АПИ не посочват, но уверяват, че се търсят варианти за разрешаване на ситуацията.

Съветът от АПИ към шофьорите е да спират за почивки на крайпътни търговски обекти и бензиностанции.