Оправдаха Слави Бачев, съден от дупнишки полицаи

  • Съдия Ели Скоклева го призна за невинен по обвиненията за  извършване на непристойни действия, грубо нарушаване на  обществения ред  и  съпротива срещу орган на властта

  • Съдят ме за нищо. Полицаите Стефан Попов и Валери Сотиров ме пребиха, а след това ме обвиниха, че аз съм ги бил, казва готвачът гурбетчия от Бобошево

 

Дупнишкият районен съд оправда гурбетчията Слави Бачев по дело, водено срещу него от двама дупнишки полиции, които го бяха били след арест. Съдия Ели Скоклева призна за невинен Бачев по две обвинения – извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, и съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред. Според обвинението деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост. 35-годишният гурбетчия е съден от Стефан Попов и Валери Сотиров – служители в участъка на дупнишкото управление на полицията в Бобошево. Случаят е от 10 август 2018 г., в гр. Бобошево.

Обвинението гласи, че около 23,00 часа на стария мост над река Струма Бачев изскочил измежду паркираните автомобили пред движещ се полицейски автомобилен патрул целенасочено – с цел да предизвика ПТП, а след това бяга и влиза в намиращия се наблизо ресторант. Малко по-късно в ресторанта полицаят Попов му разпорежда да представи документите си за самоличност и да бъде придружен до полицейския автомобил. Бачев отказва да изпълни полицейското разпореждане, осуетява полицейската проверка, побягва навън и скача от моста в река Струма. „След полицейски разпореждания от полицейските служители към същия да излезе от реката, започва да псува и да обижда полицаите и започва да хвърля камъни по полицейските служители и по полицейския автомобил”, става ясно от съдебното решение.

Там пише още, че от оградно заграждение при река Струма с височина около 2 метра Бачев скача върху полицейския служител Попов и го събаря на земята, в резултат на което му причинил лека телесна повреда – контузия (натъртване на меки тъкани, оток и болка) на дланта на дясната ръка и множество охлузвания по кожата на горните крайници, довели до временно разстройство на здравето.

Съдът отхвърля предявения от полицая Попов граждански иск срещу Бачев за 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди –  претърпени болки и страдания.

Слави Бачев се обади в редакцията, за да съобщи, че е оневинен. „Най-после има някаква надежда за съда. Има надежда за всички хора в България. Съдят ме за абсолютно нищо. Полицаите ме биха 4-5 часа. Пребиха ме, счупиха ми челюстта, заради което претърпях две операции, а след това ме обвиниха, че аз съм ги пребил. На никого не пожелавам това. Продължавам да ги съдя,  но делото, което съм завел, се проточи над 2 г. Следващото е насрочено за 14 февруари в Районния съд в Дупница. Ще продължа да си търся правата и

ще съдя България в Страсбург. Завел съм дело. Искам справедливост. Имам и иск за 400 000 лв., но парите не ме интересуват. Ако ги получа, ще ги даря на старческия дом в Кочериново и домовете за деца”, заяви Бачев.

Припомняме, че скандалът гръмна преди близо 2 години – през м. март 2019 г., покрай зaвeдeнo дeлo cpeщy двaмaтa полицаи зa нaнeceн пoбoй нaд зaдъpжaн. По решение на Районния съд в Дупница тогава те бяха oтcтpaнени oт длъжнocт дo пpиĸлючвaнe нa нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo. След обжалване двамата униформени бяха върнати на работа с мотив, че никой от тях не е правил опити да попречи на разследването.

По думите на Бачев той стига до арест след неправилно пресичане в Бобошево и отказ да даде личната си карта на униформените. След задържането е закопчан с белезници зад гърба и бит жестоко. Получил множество леки телесни повреди, а единият от униформените му нанесъл средна телесна повреда – счупване на долната челюст, чрез ритник в главата.

Всичко това се разиграва, след като Слави Бачев се връща за ваканция в родния си град. Бачев работи като готвач в Англия.

Присъдата, с която той е оневинен, може да се обжалва пред Кюстендилския окръжен съд.

Юлияна КОЛЧАКОВА