Организират нов протест пред полицията в Дупница

  • Неуспял политически кандидат и съден за клевета искат оставката на шефа на полицията в Дупница

Втори протест пред полицията с искане за оставката на началника на РУ главен инспектор Борислав Динев организират общественици в града и участници във фейсбук групата „Къде е Янек?“. Първият бе в началото на месеца, като пред сградата на полицията в града се събраха едва 20-ина души. Неуспелият политик от Реформаторския блок Николай Табаков е входирал в общината искане за разрешение за организиране на протест пред сградата на полицията, като според запознати е заявил, че очаква около 10-ина души да вземат участие. Другият организатор на протестите срещу Борислав Динев е осъденият за клевета Любомир Авджийски, който е неизменен протестиращ срещу всички и срещу всичко в последно време.

Според организаторите полицията в Дупница е закъсняла с действията си по разследването, след като е получила сигнал за изчезването на Янек Миланов. Проверките обаче на Инспектората към МВР и на главния прокурор Иван Гешев, който следи лично развитието на случая, показват, че Динев и подчинените му са действали адекватно. Самият шеф на полицията в града категорично отрече, че той и подчинените му са закъснели и уточни, че се работи по случая още в първите часове, след като е получен сигналът. Динев коментира, че може и обсъжда резултатите от разследването само с роднините на изчезналия Янек Миланов. Любопитното е, че на протестите срещу Борислав Динев и полицията в Дупница не присъстват роднини на Янек.
Припомняме, че на 31 юли тази година след вероятно отвличане изчезна дупничанинът Янек Миланов. Братът на Янек потърси помощ от главния прокурор, от полицията и от медиите, за да разбере какво се случва с брат му. В ареста от дълго време вече е Васил Капланов-Каплата, в чийто автомобил за последно е видян да се качва изчезналият Янек.
Паметливи дупничани обаче още помнят времената, в които Янек Миланов е работил за Братя Галеви, и по-специално за Владимир Ангелов-Стъклето и Васил Капланов-Каплата. Преди повече от 15 години Миланов е бил шофьор на децата на двамата, като е изпълнявал и функциите на охранител.

Протестиращите искат оставката на Динев и заради случая със завода за асансьори „Изамет“. Припомняме, че в началото на месец август ЧСИ и адвокати на Илия Златанов се опитаха да влязат в завода. Борислав Динев и полицаи не допуснаха това да се случи, тъй като адвокатите и ЧСИ не са показали на полицаите влязло в сила съдебно решение. Новите стари собственици на завода влязоха във владение няколко дни по-късно, когато вече разполагаха с решението на съда.