Оркестър „103 градуса” и трио „Германея” с достойно представяне на фолклорен фестивал в Сърбия

Музикантите и певиците от Сапарева баня спечелиха публиката на „Са овчара и каблара” в Чачак

Юлияна КОЛЧАКОВА

Музиканти и певици от Сапарева баня представиха достойно района и страната ни на международен фолклорен фестивал в Сърбия. Оркестър „103 градуса” и трио „Германея” при читалище „От извора -2013” предизвикаха голям интерес сред публиката и останалите участници във фестивала „Са овчара и каблара” в град Чачак с изпълнения на фолклор от Шоплука и Пиринска Македония. Възпитаниците на Иван Начов – осем  момчета и едно момиче, които свирят на духови и народни инструменти, и триото, съставено от певиците Диана Градевска, Росица  Йоцова и Мариана Стефанова, бяха удостоени с плакет за участие. „На този фестивал ни покани през лятото, по време на фестивала „Сребърна пафта” в Кюстендил, ръководител на оркестър от Чачак. За два дни имахме 3 изяви – свирихме и пяхме на открито, а след това в културния дом на Чачак – град в Централна Сърбия, с 80 000 души население. Приеха ни много добре. Фестивалът няма конкурсен характер и получихме плакет”, обясни Иван Начов.

 

Ръководителят на „103 градуса” отново похвали учениците си. „Новото при нас е, че от 1 година моите деца освен с народни инструменти свирят и с духови. Овладяват тромпета, кларинета, баритона, саксофона. Обучението е по ноти. Захванаха се с огромно желание и успехите са видими. Втори инструмент се учи по-лесно, а владеенето на няколко инструмента им дава преднина и повече шансове за израстване. По-добре се котират. Учениците са мотивирани, защото започнаха да ги канят на семейни тържества, реализират се. Аз винаги им казвам: „С музиката може да гладувате, но от глад няма да умрете”.

Много се радвам, че един от учениците ми – Лазар Метаниев, това лято бе приет да учи музикална педагогика в ЮЗУ- Благоевград, с кларинет. Благой Стоилов и Митко Захаринов продължават обучението си в хуманитарната гимназия в Благоевград, единият е със специалност „Тамбура”, а другият  с „Гайда”, като те владеят по няколко инструмента”, допълни Начов.

На оркестъра предстоят запис на едно хоро, което ще изпълни с народни и духови инструменти. Ще бъде направен и видеоклип.