Осветиха новия рентген в общинската болница в Дупница

Кметът Методи Чимев и прокуристката Мария Жайгарова срязаха лентата.
  • Апаратът за 109 000 лв., скенерът и ехографският кабинет са на първия етаж, близо до спешно отделение

Чисто нов модерен рентген ще бъде в помощ на пациентите на общинската болница в Дупница. Апаратът е на стойност 109 000 лв., които ще се изплащат по договор на лечебното заведение с доставчика. Придобивката бе показана официално на празника на града и МБАЛ „Свети Иван Рилски” – Свети Иван Рилски Чудотворец. Във връзка с доставянето на апаратурата и извършените ремонти на помещенията, където е разположена тя, кметът Методи Чимев, бившата прокуристка и временният управител на здравното заведение – Мария Жайгарова и д-р Крум Бонев, срязаха лента. Депутатът Иван Ибришимов плисна менче с вода, а отец Кирил Васев извърши водосвет.

Отец Кирил Васев отслужи водосвет.

„Доказахме, че можем. Оттук нататък ще очаквате чудеса под закрилата на свети Иван Рилски Чудотворец. Повече от 20 г. в тази болница не е купуван нов рентген. Фирмата, която достави рентгена след проведена обществена поръчка, успя да ни достави един по-нов модел. Това се дължи на факта, че фабриката, която се намира в Италия, произведе масово последен модел рентгени за друга държава и в последния момент, с хиляди усилия при нас дойде по-добрият модел. Рентгенът е произведен през м. април тази година”, каза Мария Жайгарова. „Искам с ръка на сърце да призная, че това, което правите, особено в тия месеци, е нещо, което човек едва ли би го оценил, ако не знае какви усилия, каква воля, какви лишения струва на всеки от вас. Благодаря ви. Празникът е по повод нещо хубаво, макар и пандемията да не е от хубавите неща, част от живота е. Но без вас трудно бихме я преживели. Честит празник, бъдете живи и здрави да ни лекувате”, обърна се към медиците Методи Чимев.

„Новият рентген е по-мощен, което означава, че могат да се снимат и пациенти с по-голямо тегло. Освен това облъчването е по-малко, защото има два фокуса. Филмите са дигитализирани, което също намалява облъчването. С по-малко облъчване се получава по-хубав образ. Другото предимство е, че няма да се налага да се карат пациентите на втория етаж, което беше много трудно”, обясни началникът на рентгеновото отделение д-р Красимир Николов. Медикът уточни, че за година с помощта на рентгена в общинската болница се диагностицират около 2500 – 3000 пациенти.

Новата рентгенова уредба заема мястото на купувания миналия век стар рентген. При това е разположен на първия етаж, а не на втория, където се намираше бракуваният апарат. Извършен е ремонт на помещението, както и на съседни помещения и коридори, и на фоайето при входа на лечебното заведение.

„Знаете, че тук няма асансьори и досега пациентите се носеха с одеяла, с носилки и се качваха на горния етаж. Сега рентгенът е на първия етаж, в близост до скенера, тук е и ехографският кабинет. На същия етаж е и входът към спешно отделение. Всеки пациент ще бъде обслужен на място, без да се мъчат хората. Ще се опитаме тук, на първия етаж, до регистратурата, да позиционираме т.нар. наше спешно отделение, където ще бъде клиничната лаборатория. Ортопедичният кабинет вече е на първия етаж, с цялата рентгенова апаратура, скенера и ехографа за обслужване. Много голямо предимство е, че рентгенът, скенерът и ехографът са на етажа за по-бързото обслужване на спешите пациенти, както и за пациентите на болницата”, посочи Мария Жайгарова.

Д-р Красимир Николов

Тя обясни още, че предстои и преместване на клиничната лаборатория, която сега се намира в мазето и е в окаяно състояние. Жайгарова посочи, че отскоро болницата разполага и с нова апаратура с видео за гастроскопии и колоноскопии, която е на стойност около 70 000 лв. и е платена на 50%. „Ще продължим да обновяваме апаратурата. Доста спешно ще бъдат обслужвани пациентите, които се нуждаят от спешна помощ, за да бъдат диагностицирани и разпределени за лечение – рентген, клинична лаборатория, микробиология, ортопедичен кабинет, всичко ще бъде компактно. Миналата година закупихме ехограф за Вътрешно отделение. Обявена е процедура за закупуване на нов компютърен томограф. Работи се и за привличане на нови лекари”, поясни Жайгарова. Стана ясно още, че в момента се извършват и други ремонти, за които се очаква да приключат до края на годината.

На празника присъстваха шефът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков, депутатът Радослава Чеканска, зам.-кметът Крум Милев, общински съветници. Заради усложнената покрай новия коронавирус обстановка на празника не бе здравният министър, за когото предварително бе обявено, че ще присъства. Проф. Костадин Ангелов трябваше да открие новия рентген, но се наложило да замине за Благоевградска област.

Юлияна КОЛЧАКОВА