Освещават 1400 бурканчета с мед в Дупница, отмениха водосвета пред Джамията

Пчелари: По-лоша година от 2020-а за нас не е имало

Водосвет за здраве ще бъде отслужен в Деня на св. Харалампий в черквите „Св. Георги Победоносец” и „Успение на св. Богородица” в Дупница. Заради пандемията е отменен тържественият водосветът пред Джамията, който се наложи като традиция в последните години. „Пандемията ни ограничава и ще извършим водосвета само в катедралния храм „Св. Георги Победоносец”. Пред Джамията няма да има водосвет. В черквата сутринта ще има празнична света божествена литургия, а след това в 11 часа ще осветим меда. Донесени са около 1400 бурканчета, както всяка година. Тази благословия е още по-необходима сега, при епидемията.

В нашите богослужебни книги пише, че по време на чумата преди много години България е спасена от св. Харалампий. Чумата е спряла около празника на светеца. В Дупница хората са се молели на мястото, където по време на османското владичество е построена Джамията. Там е имало православна църква – дали се е казвала „Св. Георги”, или „Св. Харалампий”, не знам точно. Има спор за това, но дупничани са се молели на св. Харалампий. Знаете, че на източната стена на Джамията има и вграден каменен кръст. Ние затова правим водосвет там, защото в чест на св. Харалампий там хората са палили свещи, отправяли са молитви. Така почитаме и пчеларите. А медът, който благославяме и освещаваме, получава още по-целебни свойства. Медът е благодат и сега, при тази епидемия, ще се помолим за здраве на тези, които ще го консумират, и на всички жители на нашата община. Казано е, че докато има пчели, и хората ще съществуват”, каза отец Георги Паликарски. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отбеляза, че мед ще бъде освещаван в църквата „Успение на св. Богородица” в Дупница, както и в още много храмове в района.

За лечебната сила на меда,

миналогодишната реколта и празника на християнския светец лечител разговаряхме и с Георги Орлев – дългогодишен пчелар и председател на местното дружество на хората, отглеждащи насекомото.

„Медът е най-полезен за горните дихателни пътища. Знам, че някои ще подскочат, но медът е полезен и за диабетиците. Те могат да ядат по малко само сутрин, на гладно. След сън медът ободрява човека, а за диабетиците няма страшно, защото като се движат през деня, ще изразходват енергия”, смята Орлев. Той вярва на твърдението, че осветеният мед има повече лечебни качества. „Народът казва, че осветеният мед е по-лековит. Ние вече над 15 г. носим мед в черквата. И днес хората се трупаха на опашка, за да оставят бурканчета и да бъде осветен мед за здраве”, каза Георги Орлев, който заедно с близките си има два пчелина със 120 кошера над кв. „Каваклия” и до река Джерман, в района на фармацевтичното предприятие „Актавис” и магазин за мед и пчелни продукти в центъра на Дупница.

В деня на професионалния си празник и на св. Харалампий пчеларят ще отиде на черква. Семейството му спазило традицията и дали мед за освещаване. „На 10 февруари ще си вземат меда, но иначе не им е до празник. Всяка година с колеги се събирахме и отбелязвахме празника, правехме си нещо като банкет. Сега всичко е затворено, няма къде човек една ракия да изпие.

Не ми е до празник”,

Георги Орлев

коментира Георги Орлев. Меко казано, е разочарован от миналогодишния добив. „По-лоша година от миналата за пчеларите не е имало. До такава степен нещата тръгнаха в обратна посока. Климатичните условия бяха такива, че когато не трябваше, грееше слънце или валеше дъжд. На всичко отгоре с „короната” нещата се влошиха още повече. Изкарахме по 10-ина килограма мед от кошер, при 20-25 килограма за нашия район в нормални условия”, посочи пчеларят. По думите му пчеларите в Дупнишко значително са намалели. От около 250 души през 1975 г. сега в дружеството са едва 20.

Св. Харалампий Магнезийски

Празникът на св. Харалампий Магнезийски остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.
Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, епоха, дала много мъченици, защото имало страховити гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. А не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Дълго живял той, почти 100 години, но жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Твърд и непоколебим оставал той, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат. На 113 години издъхнал.
Може би заради чудодейното му излекуване народът също много почита св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция св. Атанас е покровител на чумата, а св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан как я държи затворена в стъкленица.

Заради лековитата си роля св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, които смятат 10 февруари за свой професионален празник. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден.
На този празник не се върши никаква домашна работа – да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата – венец, символ на здравето. Докато ставал хлябът, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.
Имен ден празнуват Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо.

Молитва към избавяне от всяко зло към св. Харалампий

О, всесвети и велики свещеномъчениче Харалампие, доблестен и непобедим Христов воине, преизряден угодниче Господен, горещ наш застъпниче и бърз помощниче в скърбите. Помогни на нас, грешните и недостойни Божии раби в сегашния живот и измоли Господа Бога да ни дари прошка на всички наши съгрешения с дело, с дума, с мисъл и с всички наши чувства. Помогни ни при излизането на нашите души, за да ни избави Господ Бог от въздушните митарства и от вечната мъка. Запази и закриляй всички христоименити люде, които славят и почитат твоите досточтими страдания. Огради и всяка християнска страна и я запази с твоите свети молитви от световни смутове, от земетръс, от нападение на другородци и от междуособни борби, от глад, наводнение, огън, меч и от внезапна смърт, според както сам си се молил на Бога и си рекъл: Господи, ако Ти е угодно, дай слава на Твоето име и дето бъдат положени моите мощи и се почита моята памет, там да не бъде глад, мор, заразителен въздух, който погубва плодовете, а да пребивава мир, телесно здраве, душевно спасение и всяко добро.

А сега, като имаш преголямо дръзновение пред Него и като предстоиш винаги пред престола Господен, помоли се за нас, негодните Божии раби, които сме в греховна тъмнина, и ни избави от Божия гняв и от вечното наказание. И така, чрез твоето застъпничество и помощ, Христос Бог, по Своето милосърдие и благодат, да ни даде да поживеем в този век тих и безгрешен живот, и да ни избави от лявата страна, като ни удостои да застанем отдясно при всички светии. Амин.

Средство за укрепване на организма

Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. За разлика от обикновената захар, която, попаднала в стомаха, за да бъде усвоена от организма, се нуждае от разграждане и при големи количества повишава съдържанието на холестерина в кръвта и води до затлъстяване, захарите в меда в комбинация с фитонцидите, минералните вещества, витамините и органичните киселини го правят много по-ценно за човешкия организъм енергетично и лечебно средство. Той е по-полезен дори от лекарствата.
Известно е, че при снижаването на количеството на захарта в кръвта се намаляват както физическата, така и умствената работоспособност на човека. В това отношение захарите на меда са отличен основен енергиен материал за сърцето, нервната система и мускулите. Захарите на меда увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им функции.
Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на горните и долните дихателни пътища, заболявания на сърдечносъдовата система, гинекологични заболявания и др.

Юлияна КОЛЧАКОВА