Освободиха за още 1 месец от наеми търговците в ГУМ и общински обекти в Дупница

Съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов : С опрощаването на наемите в хазната само от ГУМ няма да постъпят 30 000 лв., а от всички търговски обекти – 45-50 000 лв.

Наемателите на общински търговски обекти в Дупница ще бъдат освободени от наеми за още един месец. Предложението на групата на БСП за освобождаването от наемите бе прието след дискусия и изслушване на Цветанка Вуковска – управител на ГУМ, който заради пандемията и ограниченията месеци наред бе затворен. „Миналата година ГУМ не работи 3 месеца. За това време освободихме търговците от наеми, но дружеството продължи да има разходи. Имаме абонаментни договори,  имаме оптимизация на разходите, но тя не може да бъде голяма. Разходите са почти постоянни. Печалбата от 60 000 лв., която ще дойде в края на годината,би могла да ни покрие разноските максимум за два месеца. Ако впоследствие ни затворят пак, мисля, че ще има финансов риск за ГУМ”, каза Цветанка Вуковска. Управителката посочи, че миналата година дружеството е имало 160 000 лв. печалба и 130 000 лв. дивидент за общината, който е платен.

Цветанка Вуковска

След затварянето от миналата година досега приходът на дружеството е намалял с 2 300 лв., на фона на неотложните харчове за отопление, поддръжка на асансьори. Освен това наемателите намаляват – при потенциал за 100 договора за наем на търговски площи са сключени около 40. Посочено бе, че общината помогна на наемателите в ГУМ, чиито договори са изтекли, и по друг начин.

А именно – отсрочено е провеждането на конкурс за ползване на търговските площи. Добрата новина е, че от понеделник магазинът отново отваря врати.С опрощаването на наемите в хазната само от ГУМ няма да постъпят 30 000 лв., а от всички търговски обекти – 45-50 000 лв., поясни пред журналисти съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов. Не е важно дали ГУМ ще фалира. Важни са хората, не парите. Не всичко е пари, защити предложението на социалистите Първан Дангов. Емил Гущеров обвини колегата си в популизъм и кокетничене с гласоподаватели заради предстоящите избори. Съветникът от ГЕРБ попита опонента си откъде да бъде отрязано, като ще се спести приход от 50 000 лв. – от детска площадка в Яхиново или някоя улица в Дупница.