Освободиха сирачето Антон Иванов от данъци в Перник, само на година и половина губи майка си, баба и дядо

Зам.-кметът Владислав Караилиев

Сградата на Бизнес инкубатора вече няма да бъде ползвана безвъзмездно, решиха още съветниците

Малолетният сирак Антон Иванов да бъде освободен от данък недвижими имоти и такса битови отпадъци в Перник, решиха общинските съветници. Предложенето бе на кмета Вяра Церовска. В продължение на около година и половина детето е загубило майка си, която е била неговият единствен родител, баба си и дядо си. Непълнолетното момче живее с наследствена пенсия от 150 лева и няма други доходи. Няма и роднини по пряка линия, които да поемат разходите по наследствения имот, а в момента Антон е настанен в Център за настаняване на деца и младежи от семеен тип на улица «Луганск» в Перник.

«Направихме едно добро дело днес», заяви председателят на минипарламента Иво Савов, след като съветниците уважиха докладната на градоначалника за освобождаването на сирачето от данъци и такси за 2018 г.

Драмата със сградата на бизнес инкубатора, която предизвика скандал миналата седмица и стана причина за прекратяване на заседанието на ОбС, вече приключи. Вчера на извънредно заседание минипарламентаристите продължиха работата си от там, откъдето спряха на редовната сесия. Разликата бе, че скандалната точка 7, до чието гласуване не се стигна, сега бе точка първа в дневния ред. Някои от левите съветници отново повториха казаното вече в публичното пространство в защита на искането безвъзмездното право на ползване да не бъде прекратено. Бившият градоначалник и настоящ съветник Андрей Андреев пък излезе с екзотичното предложение сдружението да продължава да използва сградата срещу месечен наем от… 10 лева. Във внесената от кмета на Перник д-р Вяра Церовска докладна се посочва, че от 2010 г. насам Регионалният бизнесцентър (РБЦ) не е изпълнявал проект в партньорство с община Перник, както твърди началникът на отдел „Европейски и национални оперативни програми“. Освен това е изтекъл и законоустановеният 10-годишен срок за безвъзмездно право на ползване на предоставената сграда и терен. РБЦ не попада и в специалните хипотези за придобиване на безвъзмездно право на ползване без търг или конкурс. По време на заседанието зам.-кметът Владислав Караилиев заяви, че докладната записка е внесена с ясни мотиви. „В чл.39, ал 2. от Закона за общинската собственост ясно се казва, че срокът на безвъзмездно ползване, на който и да е общински обект, може да бъде максимално допустим 10 години, които са вече изтекли. От тук натам е правото на Общинския съвет да прецени какво решение да вземе“, аргументира се Караилиев. Според изложените мотиви и факта, че бизнесинкубаторът не се ползва по предназначение, е основание кметът да поиска общината отново да придобие правото си на собственост върху обекта. И това бе гласувано.

Шест двойки ще получат суми между 1000 и 2000 лева, за да могат да се ползват от програмата «Ин витро».