Освободиха 215 украински военнослужещи, 108 са от полка “Азов”

Освободени са и 10 граждани на Великобритания, САЩ, Швеция и Хърватия, които са се сражавали на страната на Киев

Извършена е размяна на пленници между Киев и Москва. Освободени са 215 украински военнослужещи, от които 108 са от полка “Азов”. Украйна връща на Русия 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медведчук, за когото се смята, че е близък с президента Путин. Украинският държавен глава Зеленски поиска “справедливо наказание” за Русия и специален трибунал, който да разследва действията на руските военни в Украйна. Дълго подготвяна и успешна, така определи операцията по размяна на пленници Андрей Ермак, началникът на администрацията на президента Зеленски.

Крайният резултат 215 украински военнослужещи, сред които граничари, полицаи, моряци са на свобода.

Сред тях са и 108 членове на полка “Азов”, известни още като защитниците на металургичния комплекс “Азовстал” в град Мариупол – един от символите на украинската съпротива срещу руската инвазия. Президентът Володимир Зеленски разговаря с част от военните чрез видео връзка, приветства ги и им благодари.

Заедно с украинските граждани, са освободени и 10 граждани на Великобритания, САЩ, Швеция и Хърватия, които са се сражавали на страната на Киев. Русия е получила 55 пленници, сред тях бившият украински депутат Той се смята за приближен на руския президент Владимир Путин и е обвинен в държавна измяна в Украйна.

Междувременно в Русия до късно през нощта продължиха протестите срещу частичната мобилизация, обявена вчера от президента Владимир Путин. Част от демонстрациите са прекратени чрез сила.

По данни на организации за защита на човешките права, повече от 1300 души са задържани по време на протестните шествия. А в държавите, които не искат визи за руски граждани се наблюдава значително увеличени на броя пристигащи руснаци./БНТ