Украинска организация протестира срещу номинациите за “Оскар” на филма “Топ Гън: Маверик”

Глобална украинска организация протестира срещу номинациите на Академията за кинематографично изкуство и наука за “Топ Гън: Маверик” за няколко награди “Оскар”, включително за най-добър филм, като изразява опасения относно предполагаемите връзки на продукцията с руски олигарх, санкциониран от Украйна, предаде ДПА.

Макар да признава “дългогодишната подкрепа за Украйна” от страна на американската киноакадемия, Световният конгрес на украинците изпрати писмо до президента й Джанет Янг и управителния ѝ съвет. В него неправителствената организация ги моли изрично да отхвърлят филми, финансирани от “руски олигарси” или други фигури с роля в “геноцидната война на Русия срещу Украйна”, както и да преразгледат допустимостта за участие в тазгодишните награди “Оскар” на “Топ Гън: Маверик” с Том Круз в главната роля.

Базираната в Торонто организация, учредена през 1967 г. и представляваща украинските общности по света, освен това поиска от американската киноакадемия да осъди “войната на Русия срещу Украйна и всякакви опити за влияние върху Холивуд и американското общество” по време на предстоящата церемония по връчването на “Оскар”-ите.

Писмото идва два месеца след като в. “Лос Анджелис таймс” съобщи за дело за нарушаване на договора, заведено от Брадли Фишър, бивш президент на компанията “Ню рипъблик пикчърс”. В иска се твърди, че базираният в Монако руски милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл важна роля във финансирането на “Топ Гън: Маверик”, продълженията на “Мисията невъзможна” и редица други големи продукции на “Парамаунт пикчърс” като “мълчалив партньор” в “Ню рипъблик пикчърс”.

През 2020 г. базираната в Лос Анджелис “Ню рипъблик пикчърс” подписва сделка за над 200 милиона долара с “Парамаунт пикчърс” за финансиране на до една четвърт от бюджетите на 10 филма в замяна на дял от всички печалби или загуби от тях.

Риболовлев и негови представители не са открити за коментар.

“Световният конгрес на украинците изразява сериозната си загриженост относно влиянието на Русия върху холивудската филмова индустрия, по-конкретно във връзка с номинацията на “Топ Гън: Маверик” за шест отличия на 95-ите награди “Оскар”, се казва в писмото на организацията, която призовава американската киноакадемия да разследва руското влияние в Холивуд./БТА