Оскверниха със спрейове джамията с кръста в Дупница, общината отдели почти 100 000 лв. за належащия ремонт

Надрасканата с грозни надписи джамия в Дупница

На джамията са открити уникални гранитни блокове с надпис Исус Христос / Побеждавай, а до тях се търкалят кофички от кисело мляко и какви ли не боклуци

 

Драсканици със син спрей белязаха грозно джамията в Дупница. Вандалите не са се посвенили пред културната ценност и са надраскали колоните й, а около нея се търкалят какви ли не боклуци.

Върху джамията е открит и християнски кръст
Джамията от едно време

Джамията в Дупница е уникална с факта, тя е единствената запазена от съществувалите до Освобождението 13 джамии в града и е носител на много християнски символи.

Уникалният надпис ( IC XC/NH KA), което означава Исус Христос / Побеждавай

Общественикът Тихомир Меджидиев приживе откри върху стените й християнски кръст.   Уникалното е, че е построен върху християнско оброчище на св. Харалампий. На една от стените близо до входа на джамията са открити гранитни блокове (най-вероятно християнски надгробни паметници), върху които личи гравиран символ на Голгота с двуреден надпис ( IC XC/NH KA), което означава Исус Христос / Побеждавай. Според редица източници мюсюлманският молитвен дом датира от късните години на 15 век. Има данни, че че за градежа й освен надгробни плочи са били използвани строителни материали от двореца на Аарон, брат на цар Самуил.

Преди години Джамията събираше ценители на изкуството

През годините джамията е била и затвор, а войводата Яне Сандански е бил началник за 2 години на зандана. Джамията бе превърната и в успешна художествена галерия,  но след смъртта на уредничката Божура Кацарова мястото западна. Много често вандали чупеха пейки и обръщаха табели. „Как младите хора, които се събират в двора на джамията могат да търпят тези боклуци и драсканици около себе си. Ако знаеха колко история е напоена в тази джамия щяха да се засрамят”, коментират минувачи, клатейки глави.

Добрата новина идва от община Дупница. „Реставрация” ЕАД ще ремонтира джамията в Дупница за 95 484 лв. Още в началото на годината кметът М. чимев заяви, че са заделени 100 000 лв. за ремонта на обекта, който много пъти представляваше опасност за минувачи,  и от общината бе ограждан със специални ленти.
Предстои сключването на договор с фирмата. Ремонтът се налага заради плачевното състояние на сградата. В момента тече избора на строителен надзор за “Джамията” и веднага след като стане ясно кой ще бъде, ще стартират възстановителните дейности.