Оставиха на тъмно старците по селата в Кюстендилско

Неосветени зебри и липсата на осева линия по пътя за ГКПП-Олтоманци и Сърбия изправя на нокти шофьори

Кюстендилските села останаха на тъмно, след като кметът Петър Паунов предприе мерки да гаси уличното осветление от 23 часа вечер до 5 часа сутрин. Подготовката по настройването на електрическата мрежа във всички населени места приключи на 10 ноември.

Това обаче създава сериозни проблеми както за живеещите възрастни хора, така и за шофьорите. Неосветени пешеходни пътеки и липсата на осева линия по пътя за ГКПП-Олтоманци и Сърбия изправя пред изпитания шофьори и граждани.

Припомняме, че  по решение на градоначалника Петър Паунов след Димитровден хората в малките населени места останаха на тъмно от вечерта до ранни зори, заради необходимостта от пестене на електроенергия. Новината обаче възмути възрастните, които се опасяват, че битовата престъпност ще се увеличи, както и че ще се създадат предпоставки за издавателства и тормоз над самотноживеещите. Информацията, че ще се осъществява видеонаблюдение не можа да успокои страховете на старците, тъй като отдавна по места няма дежурни полицейски патрули. Те смятат, че дори и да има някаква реакция от правоохранителните органи, тя със сигурност няма да бъде навременна. Самотноживеещите изпитват истински страх, че Бърза помощ  ще губи часове в лутане по тъмните улички или ще отказва приемането на адреси, заради липса видимост и състоянието на пътната мрежа.

При обявяване на решението, кметът Паунов декларира, че със спестените средства ще бъдат извършени капиталови разходи в малките населени места. Жителите им обаче поставят под съмнение хвърлените обещания. По думите им, на този етап липсват реални действия за осигуряване на елементарна безопасност. За сметка на това  уличното осветление вече е спряно.

Рестриктивните мерки ще важат и след Ивановден, ако държавата не предприеме адекватни действия, които да компенсират общините и да не се налага да се  пести, оправда действията си градочалникът. Кюстендилци обаче се питат откъде идва разминаването между публичите изяви на кмета, в които се съобщава за крупни инвеститори в града и сделки за милиони левове, а в същото време общината трява да  пести, чрез спиране на тока на възрастните и самотноживеещи хора в селата.