Оставката на правителството на Кирил Петков е депозирана в НС

Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в деловодството на Народното събрание в 10,13 часа. Документът е внесен с куриер.

След като кабинетът внесе официално оставката, президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените партии още днес, потвърдиха от “Дондуков” 2.

Предвидените в чл. 99, ал. 1 от Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 27 юни, понеделник, държавният глава ще приеме:

От 13.00 часа – представители на парламентарната група на “Продължаваме промяната”;

От 14.15  часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 15.30 часа – представители на парламентарната група на “Движение за права и свободи”;

От 16.45 часа – представители на парламентарната група “БСП за България”.

На 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:

От 9.00  часа – с представители на парламентарната група на “Има такъв народ”;

От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на “Демократична България”;

От 11.30 часа  – с представители на парламентарната група на ПП “Възраждане”.

В навечерието на консултациите за евентуално ново правителство в рамките на сегашния парламент премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че отново той ще приеме от президента първия мандат за съставяне на кабинет.

Вчера Петков заяви пред БНР, че ще преговаря с досегашните коалиционни партньори – БСП и “Демократична България”, както и с други депутати, които, по думите му, са готови да бъдат независими.

“Ако видим, че нито един депутат не е готов да направи стъпка за подкрепа на нов наш кабинет, няма смисъл от бавене”, заяви Петков, според когото при подобно развитие е по-добре да се стигне до нови избори.

Като хора, с които няма да преговаря, Кирил Петков посочи Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и ДПС, Костадин Костадинов.

Бойко Борисов е готов да се оттегли от поста лидер на ГЕРБ, обяви днес пред Би Ти Ви президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев. Според него в сегашния парламент не е възможно да бъде съставено ново правителство и ще се стигне до нови избори.

Според Плевнелиев Борисов бил готов се оттегли в името на “проевропейско” мнозинство за следващо управление.

Възможно е “Демократична България” и “Продължаваме промяната” да се явят заедно на следващите парламентарни избори. Такъв вариант не се изключва, заяви пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която е от квотата на ДБ./БНР