Отварят триажния кабинет в Дупница заради скок на заболелите, ще има и ковид зони

Полиция ще пази в дните за „зелени коридори”, ваксинират срещу коронавирус в парк “Рила”

В Дупница отново ще отвори врати триажният кабинет. В града ще бъдат разкрити и ковид зони за заболели от коронавируса. В два дни от седмицата в Дигностично-консултативния център (ДКЦ, или новата поликлиника) пък ще има зелени коридори за деца и бременни, на които ще се осигури полицейска охрана, съобщиха от местната управа след проведеното в четвъртък заседание на Общинския кризисен щаб.

Триажният кабинет ще заработи от 1 септември, като засега ще приема само хора от Дупнишка община. Възстановяването на дейността му е във връзка с увеличаване броя на заболелите от Ковид-19, а решението е взето на заседанието на щаба.

„Разходите за заплащане на персонала и издръжката на триажния кабинет са поети отново от община Дупница, както и в предишния период. Нека да е ясно, че ще се извършва тестване само на жители на община Дупница. На лица, които са от други населени места, ще бъде давана информация за наличните лаборатории, намиращи се на територията, като заявилите желание е необходимо да предоставят документ за самоличност. Също така непълнолетни лица без законен придружител няма да бъдат допускани за тестване”, обясни зам.-кметът Крум Милев, който е и председател на щаба.

„За да няма злоупотреби, на едно лице може да се извършва тест след проверка на статуса му в информационната система, като при установяване на извършен тест в рамките на 48 часа не може да му бъде извършен нов”, допълни Милев.

Въвеждането на полицейска охрана в поликлиниката е свързано с множеството сигнали за граждани, отказващи да се съобразяват със „зеления коридор”. „Предишния път съдействахме със служители от общината, които бяха подложени на обиди, заплахи, опити за саморазправа, независимо че се отнасяше за децата. Затова сега ще бъде осигурено полицейско присъствие в рамките на дните, определени за зелен коридор – вторник и четвъртък, от 08,30 до 12,00 часа”, посочи Крум Милев.

Темата с настъпващата четвърта вълна на коронавируса и предприеманите мерки на пресконференция коментира и председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който също е бил на заседанието на щаба.

„Случаите на заболели от Ковид-19 се увеличават. Към днешна дата в двете болници имаме 14 пациенти. Беше проведен общински щаб, с участието на всички институции, свързани с темата, с медицинските звена. Набелязаха се мерки на общинско ниво. Засега не се предвиждат други ограничения освен ограниченията за жълта зона, в която се намира Дупница. Мерките са съгласно националния план. Това означава 50% запълняемост на затворени пространства, на открити пространства – през седалка две”, коментира Костадинов. Шефът на местния парламент отбеляза, че е притеснен за реализирането на предстоящите две международни спортни мероприятия. Те са на спортните клубове „Патриот” и „Гладиатор”. Събитието на „Патриот” е на 11-и, а на „Гладиатор” – на 18 септември. И двете мероприятия са в Спортната зала, но заради настъпващата четвърта вълна рискът да не се проведат е огромен.

Костадинов призова за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и ваксиниране. Отправи и призив към родителите най-вече на първокласниците в първия учебен ден да ограничат посещенията си в училищата.

„При всички случаи учениците ще тръгнат на училище, особено малките класове. По линия на Министерството на образованието и науката училищата и детските градини ще бъдат снабдени с тестове. Разполагаме с официална статистика – 43 000 от 114 000 граждани на Кюстендилска област са ваксинирани и преболедували. На по-сериозен риск са изложени 70 000. В областта има пациент, който е и преболедувал, и ваксиниран, а сега е констатирано, че е заразен. Но е само заразен, при него няма заболяване”, допълни председателят на ОбС.

От Регионалната здравна инспекция в Кюстендил съобщиха, че за улеснение на гражданите тази събота (28.08.2021 г.) от 16,00 до 19,00 часа в парк “Рила” в град Дупница чрез мобилен имунизационен кабинет ще се извършва ваксинация срещу Ковид-19.

Юлияна КОЛЧАКОВА