Отец Иван Айдаров от Сапарево освети 1500 бурканчета с мед в Дупница

Тодорка Стоянова се занимава с производството на мед близо 40 години.
  • Бившата учителка Тодорка Стоянова: От близо 40 г. произвеждам мед, тази година интересът е много слаб, килото върви 12 лв.

Стотици дупничани изпълниха местните църкви, за да почетат празника на св. Харалампий. Отец Иван Айдаров от Сапарево отслужи тържествена света литургия в най-големия храм в града – „Св. Георги Победоносец”, който цялата сутрин посрещаше множество вярващи.

След края на службата множество миряни се наредиха на опашка, за да си вземат от нафората.

Накрая на службата всички миряни коленичиха и се помолиха за здраве и благополучие, а отец Иван освети и 1500-те буркана с мед, които дупничани бяха оставяли през последните седмици. Малки и големи се наредиха, за да получат нафора и да целунат ръката на свещеника, който не пропусна да благослови всеки един от тях. Малко по-късно отец Илия Дичев отслужи традиционния водосвет в най-голямата дупнишка църква. Накрая дупничани си взеха осветените бурканчета с мед, които главният майстор-готвач Стоян Кадийски и неговите помощници раздаваха.

Отец Илия Дичев отслужи традиционния водосвет.

„Всяка година оставяме мед за празника на св. Харалампий. После си го взимаме осветен и хапваме от него с надеждата да донесе здраве на нас и близките ни.

Дупничани и отец Иван коленичат и се молят за здраве и благополучие.

Това е една хубава традиция, която трябва да се спазва”, споделиха пред „Вяра” няколко пенсионерки от Дупница, докато чакаха да дойде редът им за меда. Немалко бяха и местните, които отидоха да запалят свещичка за празника и да се помолят и в храма „Покров на Пресвета Богородица”.

Над 1500 буркана с мед бяха осветени на празника на свети Харалампий.

Църквата почита свещеномъченик Харалампий като наш горещ застъпник и бърз помощник в скърбите, затова е отредила молитвата за избавление от всяко зло да отправяме към него: да ни запази и огради със своите свети молитви от всяка беда и злина.
„Вяра” провери и дали се е повишил интересът към меда покрай празника. Според търговците обаче не само че продажбите не са се увеличили, а дори са се свили.

Свещеникът обърна внимание на най-малките християни.

На кооперативния пазар в Дупница разговаряхме с Тодорка Стоянова, която бе сложила надпис на сергията си „Чист балкански мед, реколта 2018 г.”. Жената сподели, че почти 40 години със семейството й произвеждат мед и това изобщо не е лесна работа.
„Никак не е лесно да се произвежда мед. Много е трудоемко и изисква както доста усилия, така и влагането на финансови средства. Но ето че вече близо 40 години аз и семейството ми се занимаваме с това. Тази година килограм мед върви около 12 лева. Мановият мед, този от акация и от липа са на много близки цени”, каза Тодорка Стоянова.
Тя е бивша учителка, а вече е пенсионерка. Живее в Дупница, но е родом от бобовдолското село Голема Фуча, където се намират и 20-те кошера, които има семейството й.

Подробности в печатното издание

 

Дълголетничката Мария Кочева от Дупница се помоли за здраве на св. Харалампий, Мария Предой доведе от Румъния близнаците си на служба в храма