Отец Паликарски говори за греха и изкуплението пред лишени от свобода ученици в затвора в Бобов дол

„Няма безгрешни. Важно е човек да осъзнае грешките си и да има желание да се поправи”, това бе акцентът в проповедта на отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, пред лишени от свобода ученици в затвора в Бобов дол. По покана на училищното ръководство свещеникът посети Средно училище „Д-р Петър Берон” в град Бобов дол в навечерието на Великден.

На Велики четвъртък, последния учебен ден преди великденските празници, отец Паликарски разказа на лишените от свобода ученици за събитията, предшестващи Великден, за влизането на Иисус Христос в Йерусалим, за апостолите, за предателството на Юда и как грешницата Мария Египетска се покаяла и поела по праведния път.

В училището към затвора в гр. Бобов дол се обучават ученици от 1. до 12. клас, те имат различен житейски опит, различни съдби. От училището споделиха, че работата е много различна в сравнение с другите училища. Не е наша работа да говорим за престъпленията, които са извършили, това е работа на съда. Ние имаме цел да им помогнем да наваксат пропуските в образованието си, разбира се, общуването в училище, заниманията, беседите, извънкласните дейности също помагат за ресоциализацията. В училището имаме традиции да почитаме празниците и обичаите, независимо от вероизповедание, етнос, религия”, споделиха учителите.

За Великден учениците бяха направили украса и участваха във викторина. От името на учителите директорката Снежана Славкова им раздаде козунак с пожелания за светли празници и здраве за тях и семействата им.