Отиде си бившият директор на Механото в Дупница инж. Олег Стефанов

Той бе почетен гражданин

Отиде си дългогодишният директор на Професионална гимназия „Сергей Павлович Корольов” (по-известна като Механото) в Дупница инж. Олег Стефанов. Олег Стефанов Шереметиев е роден на 30 септември 1933 г. в Дупница. Родителите му са от Украйна – руски емигранти, потърсили убежище в Царство България. Основното и средното си образование завършва в Дупница, след което учи в Машинно електротехническия институт -София. Съобразно специалността си е прехвърлен в Русенския институт по механизация и електрификация на селското стопанство. След завършването си е началник на ремонтна работилница към Машинно – тракторната станция в града. Работил е и като учител в Машинно-тракторното училище в с. Самораново, след което в Механотехникума в Дупница, където 31 г. е бил директор. С името му се свързва изключителното израстване на училището, превърнало се в едно от най-реномираните средни училища в региона. Има огромен принос техникумът /впоследствие механо-електротехникум, а от няколко години професионална гимназия „Акад. Сергей Павлович Корольов” да  стане притегателно място не само за учениците от града, но и от съседни, и отдалечени градове и общини. Във времето, в което ръководи учебното заведение, там е изградена солидна материална база – работилници, учебни сгради, модерно машинно оборудване и съвременна апаратура. Пенсионира се през 1993 г., но и след това не пропускаше значимите мероприятия на учебното заведение, където е изключително уважаван.

Олег Стефанов е удостояван със званието „Заслужил учител”, с орден „Кирил и Методий” – втора степен, после с „Кирил и Методий” – първа степен, традиционни и юбилейни награди и грамоти, които трудно могат да бъдат изброени. През 2019 г. стана почетен гражданин на Дупница.

„Аз съм си посветил живота на моята работа в техникума”, каза през 2020 г. в интервю за в. „Вяра” инж. Стефанов. В отговор на наши въпроси, в същия разговор, свързан с удостояването му със званието „почетен гражданин на Дупница”, Олег Стефанов каза, че Дупница трябва да възроди икономиката си, а дупничани да обичат града си и да се борят за неговото благоденствие. Съветът му към управляващите бе: „Да полагат грижи за развитието на града, да не изхождат от политически цели, от партийни цели, а в името на града да се работи”.

Опелото на инж. Олег Стефанов е на 24 март (петък) от 11,30 часа в черквата на гробищния парк в Дупница.

Екипът на в. „Вяра” изразява съболезнования на семейството и близките на инж. Стефанов.

Поклон.