Отиде си пернишкият художник Михаил Деянов

Почина именитият творец от Перник Михаил Деянов, доайен на местното общество на художниците. Тъжната вест съобщиха в социалните мрежи негови близки.

Той твореше в областта на живописта, предимно пейзажа, вдъхновявайки се от природата с нейната променливост и красота, от традициите и всичко, което го заобикаля.

Роден на 16 февруари 1935 година в с. Райлово, Пернишки окръг, Михаил Деянов първоначално работи е в рудник „Ал. Малинов“, после в рудник „Република“. През 1959 г. постъпва на работа в Двореца на културата в град Перник като сценичен работник, след това в бюро „Естрада“ и МК „Ленин“.
Приет е за член на СБХ през 1973 г., но участва в общи изложби още от 1960: в София, Габрово, Благоевград, както и във всички окръжни изложби на групата на художниците в Перник. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и медал „40 години от победата на фашизма“.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, държавни и общински галерии в страната: Велико Търново, Кюстендил, Добрич, Перник, галерии в Полша, както и частни сбирки.

Поклон! Бог да го прости!