Откриха затрупаният от лавина в Рила мъж в критично състояние, лекарите не успяха да го върнат към живота

lavina-3

Около 40 души се включиха в спасяването на мъжа

Починал е мъжът, затрупан от лавина в Рила планина. Това съобщи д-р Анелия Георгиева, директор на „Спешен център” – Кюстендил. По думите й медицински екип е бил на място, направено е всичко възможно за реанимирането на мъжа, след изваждането му от снега, но той е починал.

Припомняме, че около 11:50 часа е подаден сигнал на 112 за затрупан от лавина мъж в района на Седемте рилски езера и планинските спасители са започнали издирване. Затрупаният човек не е имал лавинен уред със себе си. Спасителите проведоха спасителната операция с обучени кучета за работа при лавинни условия и сондиране. Снежната маса се е свлякла около влека в района на Седемте рилски езера. По това време там са били двама братя, като единият е видял как се откъсва лавина а пада върху брат му.

Филип Козарски отишъл на хижа, за да празнува именния ден на брат си. Двамата обаче решили да сменят местоположението, когато били застигнати от лавина. Йордан се спасил, но Филип бил затрупан от снега.

Планинските спасители откриха затрупания от лавина мъж в района на Седемте рилски езера. Спасителите установили, че мъжът има зачатъци на пулс, но пристигналият на място лекар реаниматор е установил, че мъжът е починал.

Чрез използването на сонди планинските спасители от Дупница са открили затрупания от лавина. Те провели реанимационни действия, докато пристигне медикът.

Най-напред Кирил Чолаков от Планинската спасителна служба в Дупница съобщи пред БТА, че мъжът е намерен мъртъв. По-късно се разбра, че е намерен жив, но на “на границата”, както се изразиха спасители.

По неофициална информация пострадалият е от София. В издирването му участваха около 40 души – планински спасители с обучени кучета и туристи в района.

Сигналът за попадналия под лавината мъж е подаден от брат му. Метеорологичните условия в планината са много лоши, има мъгла, духа вятър, вали сняг.