Откриха новата сграда на манастира “Св. Четиридесет мъченици” село Лева река

Министър Порожанов в трънското село: Има проекти за 25 млн. евро, които се усвояват в цялата страна

 

Програмата за развитие на селските райони в момента има проекти за 25 млн. евро, които се усвояват в цялата страна, заяви земеделският министър Румен Порожанов в трънското село Лева река. По думите му предстои отваряне на втория прием за около 15 млн. евро. „Със Светия синод ще съобразим всички техни изисквания и къде да се даде приоритет, заяви министърът.

Той посочи, че ще се финансират предимно паметници на културата, независимо дали са от национално или от местно значение. Паметниците на културата преминават през специален режим на одобрение на проектите и на плащане, което забавя процеса”, каза Порожанов. Той допълни, че ръководеното от него ведомство получава съдействие в тази посока от компетентните органи. Сега се възстановяват повече манастири, посочи Порожанов. Той адмирира инициативността на Софийска епархия за реставриране на манастири, също и на отец Никанор за създаване на поклоннически туризъм в Пернишка област, който да даде поминък на местното население.

Порожанов присъства на официалното откриване и освещаване на новата сграда на манастира “Св. Четиридесет мъченици” – село Лева река. Тя е съградена като точно копие на напълно разрушените преди години манастирски конаци. В манастира вече има монах и двама послушници. Реконструкцията е направена по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектът е на стойност 644 482,82 лв. и включва още основен ремонт, възстановяване, обзавеждане на манастира и благоустрояване на прилежащите части на терена около светата обител.

Богослужение за здраве в двора на Леворечкия манастир отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. В присъствието на архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир, владиката отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората, търсещи духовно уединение, молитва и смирение. Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Свети Четиридесет мъченици”, някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11-и век. По повод празника бе раздаден осветен курбан.