Откриха сръбско консулство в Благоевград, но не мина без протести

С подкрепата на външно министерство сръбският флаг се развя редом с българския до община Благоевград, където на 19 май бе открито консулство на западната ни съседка, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Откриването на консулството в зала „22-и септември“, където се провеждат сесиите на Общинския съвет бе съпътствано от конфузен инцидент. Мъж застана с плакат в ръце с текст: „Провокация! 19 май 1934 г. черен ден за България. Просръбски преврат! Радев, защо в Благоевград???

Когато трио „Сопрано“ изпълняваха химна на Сърбия, мъжът застана с плаката си пред официалните лица, но бе изведен от полицията извън площад „Георги Измирлиев“. Гости на церемонията бяха кметът на Благоевград Илко Стоянов, Радослав Тасков-председател на ОбС, н. пр. доц. д-р Жельо Йович – посланик на република Сърбия, представители на външните министерства на двете страни, граждани и гости.

Снимки – БГНЕС, БТА

Ролята на почетното консулство е да укрепи, да засили, разшири и задълбочи всички връзки между две държави и два народа, преди всичко в културата и икономиката, а когато са добри връзките там, то и политиката върви добре, каза пред журналисти преди официалната церемония посланикът на Сърбия у нас, предаде БТА. Той посочи, че Благоевград е университетски град, като отбеляза, че скоро е присъствал на събитие в един от университетите в града. По думите му с добра реклама е възможно повече сръбски младежи да продължават обучението си в Благоевград. За мен като баща е по-добре детето да получи качествено образование в България пред образование в западни страни, защото тук са братя, няма езикова бариера, когато говорим на сръбски, а вие на български, се разбираме напълно, отношенията са братски, каза още Желко Йович.

Йович отбеляза, че това е второ почетно консулство на Република Сърбия в България, което се открива в рамките на две години. Той изрази очакване почетното консулство „да не е само офис, а място за събиране, тук да са децата ни – сръбски и български, да ги учим как се живее с любов в сърцето“.

Посланикът отбеляза и ролята на туризма и посочи Банско като предпочитана дестинация за сръбските туристи, като посочи и другите ни големи зимни курорти – Пампорово и Боровец.

Благоевградският регион и Банско са любима дестинация за много сърби, близо 1,8 млн. граждани на Сърбия са посетили България след ковид пандемията, каза почетният консул на Република Сърбия в Благоевград Митко Солаков. По думите му „с това богатство, което представлява региона на Благоевград, а и не само“, може да се привличат туристи. Митко Солаков посочи още, че идеите, които ще се генерират в почетното консулство в Благоевград, ще са в сферата на туризма, икономиката, спорта и културата.

Радвам се, че Благоевград днес се превръща в един център на място, където можем да развиваме двустранните отношения в мир, спокойствие, в нещо, което дава позитивно усещане на хората и съм сигурен, че това начало ще успеем да го предадем нататък, каза по време на официалната церемония кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той посочи, че градът е многонационален и в него всеки може да живее спокойно, мирно и да мисли за своето бъдеще.

Преди официалното откриване на почетното консулство от общинската организация на ВМРО-Българско национално движение (ВМРО-БНД) излязоха с декларация против създаването на консулството. Тя беше изчетена и по време на сесията на местния общински съвет от общинския лидер на ВМРО-БНД в Благоевград Вангел Тодоров. В декларацията се посочва, че в града има възможност „дипломатическият център да бъде използван за враждебни цели и подривни действия от страна на Белград“. „Ние питаме дали незаконната ОМО „Илинден“ няма да си има вече свое консулство тук, в нашия град“, се посочва още в декларацията, изпратена и до медиите. В декларацията от ВМРО-БНД отправят и въпроси към Министерство на външните работи, свързани с дейността на консулството и неговото откриване в Благоевград.