Откриха тържествено 43-ите Майски празници на културата в Дупница (СНИМКИ)

43-ите Майски празници на културата в Дупница бяха тържествено открити днес.

Водещ на откриването беше шоуменът Иво Танев, който зарази дупничани с положителното си настроение.

 

Малко след 19 часа на централния площад „Свобода“ официално беше издигнато знамето на Майските празници. В церемонията се включиха децата от Сдружение „ФТА Дупница-2000“ с ръководители Войн и Галя Войнови. Те бяха облечени в народни носии и приветствани от зрителите.

„Културата и духовността са тези, които карат сърцата ни да ликуват, подарявайки им красота и усмивка. Но те са и тези, които ни спасяват в трудните моменти на изпитание, давайки ни утеха и надежда. Вече 43 години община Дупница спазва прекрасната традиция на Майските празници, която не само дава на града ни различен, празничен и ведър облик, но и възражда душите ни с ударна доза изкуство. Повече от година всички ние сме принудени да живеем в ограничения и тревоги, а много от нас и в реалната болка на загуба и страдание. Нека не забравяме ангажиментите, които имаме към живота и ежедневието, за да преминем по пътя на изпитанието. Но нека в следващите дни всеки от нас, а и всички заедно, да се насладим на празничната програма и се заредим с животворната сила на изкуството. Да бъдем разумни, но нека се погрижим за духа си с балсама на музиката, с приказния свят на изобразителното изкуство, с магията на думите и театъра. Както месец май възвръща красотата и живота в природата, така и Майските празници на културата да върнат трепета в сърцата ни и усмивките на лицата ни“, обърна се към дупничани и гостите на града кметът инж. Методи Чимев.

След него на сцената се появи известната българска поп певица Михаела Маринова, която събра бурните аплодисменти на публиката.

Веднага около сцената се натрупаха деца и тийнейджъри, които направиха импровизиран дансинг, радвайки се на изпълненията на любимата си изпълнителка.

Димитър ИКОНОМОВ