Отличиха дарител, читател и приятел на Държавен архив-Кюстендил

Милка Каблешкова получава наградата си от Петър Шейков.

Началникът на Държавен архив-Кюстендил Петър Шейков официално връчи грамотите в категории дарител, читател и приятел на архивите за 2019 година. Победителите бяха обявени още през месец юли, когато беше отбелязан Международният ден на архивистите, но церемонията по връчването стана в Деня на българските архиви – 10 октомври.

Антон Венев е читател №1 за втори път.

Две дами бяха отличени в категорията „Дарител на 2019 г.“. Това са художничката Илона Захариева, бивш директор на Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”, с дарени лични документи, обособени във фонд от личен произход, и Милка Каблешкова, която е дарила проекти и др. документи за построяване, преустройство и надстрояване на Централната градска минерална баня, сега Чифте баня в Кюстендил от 1909, 1936, 1943 г., обособени в частично постъпление. Тя дари и книга на съпруга й, както и Правилник за ползване на банята от 1932 година.

За втори път наградата „Читател на 2019 г.“ отива при Антон Венев, който е с най-много посещения и прегледани архивни документи в читалнята на Държавен архив.

Мариана Панчева, директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Наградите „Приятели на архивите за 2019 г.“ също са две. Едната е за директора на Общински театър-Кюстендил Чавдар Ненов, който е оказвал съдействие при организирането на различни изложби от страна на Държавен архив – „Юлското утро на Кюстендилския рок“ (2015), „Седмица на ретромодата“ (2018) и „Историята на полицията в Кюстендилско“ (2019).

Втората грамота в тази категория е за Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“-Кюстендил с директор Мариана Панчева и началните учители Димитрина Стоилкова и Денка Костадинова, които през 2019 година са организирали посещения на ученици от четвърти клас в Държавен архив.

Илона Захариева

Държавният архив в Кюстендил представя видеопрезентация на тема „Авторали „Осогово“. Поводът е празникът на българските архивисти, отбелязван всяка година на 10 октомври. Презентацията е публикувана на страницата на архива в една от социалните мрежи. Тя е подготвена със снимки и документи от фонд № 885 “Стоименов, Костадин Сотиров – 1930 – 1998 година”, съхраняван в Отдел “Държавен архив” – Кюстендил. Могат да се видят маршрутите на ралитата през отделните години, отделните автомобили, снимки на съдийските състави, както и снимки от откриването на състезанията. Включени са и моменти от награждаванията на победителите.