Отличникът Петър Стойнев от Благоевград – от танците до стаж в национална телевизия, пример за подражание е на младите хора

  • Избран е за знаменосец в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, приет е в УНСС, специалност „Медии и журналистика“, с отличен 6.00

За изключително талантлив и деен млад човек разказаха в своя публикация от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Той се казва Петър Стойнев и е само на 18 години. Въпреки младата си възраст вече е сред разпознаваемите лица от Благоевград и гордост за ЦЛТРДБ. Преди 7 години Петър се записва във ФТА „Пиринче“ като танцьор и се изявява на националните и международни сцени с останалите танцьори от ансамбъла. Наред със заниманията по танци той се интересува от много неща, свързани с миналото ни. Хореографите му С. Стамболийски и П. Сатиева помагат и го насочват в творческия му път. Желанията му не се ограничават само до това да се развива като танцьор. Той иска да е полезен, да знае повече и да се реализира. И тук Петър се изправя пред първия си сериозен избор. Накъде да поеме? Отличен ученик в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, от тази година е избран за знаменосец на училището. Почти професионален танцьор, обществената му дейност също е впечатляваща. Но като че ли пътят, по който той ще поеме, е журналистиката. Защо точно журналист?
2019 г. се оказва ключова за Петър, след като се нарежда сред четиринадесетте финалисти в образователния конкурс „Работилница за репортери 2019 – Пътят към дома“. Младото момче успя да впечатли журито със своите умения и получи званието „Посланик на община Благоевград“. Силно влияние върху кариерния избор му оказват предоставените възможности за летен стаж в Teen Station с журналиста Евелина Павлова, както и специалната награда „Един ден в BTV“. Министерството на образованието и науката го награждава и с плакет. Петър споделя, че най-голямата и най-значимата награда за него е прием в УНСС – София в специалност „Медии и журналистика“ с оценка отличен 6.00.
Конкурсът пробужда в него интереса към журналистическата професия и сега той е изключително мотивиран да твори и да продължи своето развитие в сферата на журналистиката, но ще пробва късмета си и в СУ „Кл. Охридски“.
Сега обаче талантливото момче се изправя пред избора с каква точно журналистика да се занимава. По време на стажа в БТВ се запознава с много известни личности. Не е безразличен и към политическото развитие на страната и света (от 2019 година Петър е член в Съвета на децата към ДАЗД). Проявява интерес и към разследващата журналистика… Само времето ще покаже като какъв журналист ще видим след време П. Стойнев.
Петър е категоричен, че ще продължи да танцува. Любовта му към това изкуство никога няма да го напусне. Неслучайно г-жа Сатиева е малко ревнива към избора на П. Стойнев. Защото той е един от най-добрите и изпълнителни ученици.
Като всеки млад човек и той си има любими изпълнители, любими заведения и свои идоли и кумири. Жана Бергендорф го е впечатлила и сега тя е една от най-добрите му приятелки. Много често можем да ги засечем в столично заведение или на нейно участие. Няма да издаваме тайна, но гарантираме, че на своя абитуриентски бал догодина Петър ще предизвика внимание към себе си. Как? Като му дойде времето, ще видим.
Петър Стойнев е щастлив, че е попаднал във ФТА „Пиринче“ към ЦЛТРДБ. А детският център на Благоевград се гордее с такива деца като него. Те са пример за подражание.