Отмениха присъдата на Румен Овчаров! Съдът върна делото- „Мини-Бобов дол за ново разглеждане

 

Апелативен съд – София отменя първоинстанционната присъда по делото за „Мини-Бобов дол“ срещу бившия министър на икономиката Румен Овчаров, съобщиха от съда.Съдът връща делото за ново разглеждане от друг състав на СГС.

Припомняме, че през септември 2022 г. Върховният съд (ВКС) отмени частично присъдата на спецсъда по делото за „Мини-Бобов дол“ срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров и бившия член на Съвета на директорите на мината Пламен Евтимов. Двамата бяха осъдени условно, съобщиха тогава от съда.

Делото бе образувано по протест и жалби на двамата от една страна, и от мината – от друга. Според апелативната съдебна инстанция Овчаров е признат за виновен в това, че в периода 9 юни 2006 – 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор Пламен Евтимов, на когото било възложено управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество във връзка със сключването и изпълнението на договор за отдаване под наем на „Ораново“ ЕООД на активи на „Мини – Бобов дол“. От това са последвали значителни щети за 2 659 040,60 лв., а деянието представлява особено тежък случай.