Отменят Сурва! Банско посреща 2021 г. без кукерски фестивал

Общинският кризисен щаб отмени провеждането на празника Сурва в Банско и празника на добринищката капама в Добринище.

Банско ще посрещне новата 2021 година без бабугери и кукерски карнавал, стана ясно в навечерието на празниците. Новогодишният кукерски карнавал на 1 януари е гвоздеят в зимните празници в Банско и събира на централния площад хиляди жители и гости на града, а приготовлението на костюмите, носиите и звънците на участниците продължава през цялата година. Трите махали, на които Банско се разделя за карнавала – Костей блата, Вионово блато и Улевиница, всяка година са в съревнование за най-хубави кожи на бабугерите, най-големи и благозвучни звонци, най-оригинални костюми, масово участие и веселба.

Трудно се е стигнало до това решение, споделят организаторите от Костей блата, но всички са единодушни, че е за добро. Неформалните лидери на трите махали са били поканени на среща в общината, за да обсъдят заедно с ръководството как и дали да се отбелязват публично коледните и новогодишните празници.

По традиция в Банско те започват много преди Божичь, когато във вечерните часове по махалите започва дрънкането на звонци. Следва коледуването, за да се стигне до най-масовия, най-пищен, весел и обичан празник в първия ден на новата година.

Предложението за отмяна на кукерския карнавал е потвърдено и от членовете на Общинския кризисен щаб. Според тях, дори участниците да бъдат задължени и да изпълнят условието за задължително носене на предпазни маски за лице, ще бъде невъзможно да се предотврати струпването на зрители.

Коледният дух и меракът да се облекат носии обаче не напуска банскалии от всички поколения. С огромно нетърпение те очакват решението на здравното министерство за мерките след 21 декември, за да дискутират отново с общинските власти компромисен вариант за разрешаване на малки групи от 4-5 коледари да обикалят по улиците на града, да наричат за здраве и берекет, без да влизат в домовете.