Отпускат 1,4 млн. лв. за ремонт на пътя до античния град в Петрич

Решава се проблемът с пътя до античния град Хераклея Синтика в община Петрич. Отпуснати с решение на Министерския съвет бяха 1,4 млн. лв. за цялостно асфалтиране на пътя от село Рупите към обект античен град Хераклея Синтика. Става въпрос за отсечка от 2,4 км.

В сумата е заложено още допълнително съоръжение, което се отнася до подземната газова инфраструктура. Проектът за ремонт на посочения път е предварително изготвен от община Петрич, внесено по-рано е и искането за целево финансиране. В бюджета на община Петрич за тази година са заложени и средства за благоустрояване на пътя от минералните извори в м. Рупите до античния град. „По този начин ще се изгради необходимата инфраструктура до този стратегически обект в община Петрич, който е от огромно значение за развитието на туризма предвид нарасналата популярност и откритите вече артефакти от археолозите, които над 10 години работят на терен. Обектът е от значение като цяло за икономическото развитие на Петрич и района“, коментира на брифинг в Министерския съвет кметът Димитър Бръчков и благодари на правителството и лично на премиера Борисов за инвестициите, които се правят в община Петрич.

Припомняме, през октомври м.г. археолози откриха уникална по рода си статуя при разкопки на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Находката е висока над два метра и е с белези на управник за времето между 1-ви и средата на 2-ри век след Христа. Статуята е намерена без глава. Учените са разкрили и надписи в античния град. Те свидетелстват за живота и дейността на сина на император Галиен, Валериан Млади, който е бил цезар. „За пръв път имаме надписи, които са официално поставени от града. До този момент ние не знаехме почти нищо за административното устройство на този град и за това какво са правили градските власти. Имаме ценни надписи, посветени на римските императори, до този момент в района почти нямаше подобни надписи“, обясни епиграфът Николай Шаранков. Древното селище край Петрич Хераклея Синтика е посещавано от десетки туристи ежедневно. Историческите факти свидетелстват, че Хераклея Синтика е бил столица на Средна Струма. Разкопките в античния град започнаха през 2007 г. Реставрирането на обекта ще спомогне за разширяване на интереса към региона, категорични са местните власти.