Отпускат 60 000 лева за театъра в Благоевград

Атанас Камбитов

Кметът Камбитов на ОбС сесия: Проверяван съм от НАП, няма нередности

Община Благоевград ще отпусне 60 000 лева за Драматичен театър “Никола Вапцаров”. Предложението на кмета д-р Атанас Камбитов бе гласувано по време на редовно заседание на Общинския съвет. Средствата са предвидени в Бюджет 2019 на община Благоевград и ще бъдат насочени за подготовка на Репертоарна програма по повод 100-годишния юбилеен творчески сезон на културната институция.
ДТ „Никола Вапцаров“ е създаден през 1919 г., като през настоящата година се навършват 100 г. от основаването му. По този повод е подготвен и разнообразен репертоар. Акцентът в него ще бъдат класически произведения, разгледани по нов и модерен начин, използвайки активно средствата на съвременния театър. Сред заглавията в програмата са „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, „Под манастирската лоза“ по Елин Пелин, „Емигранти“ от Славомир Мрожек, „Летящата принцеса“ по Джордж Макдоналд, „Евангелие според Никола“ – авторски спектакъл на Ставри Каранфилов за живота и творчеството на Никола Вапцаров. ДТ „Никола Вапцаров“ предвижда и съпътстваща програма, която включва представяне на известни представления от историята на театъра, изложба на плакети, костюми, създаване на летопис.

Същевременно кметът Атанас Камбитов заяви по време на сесията, че е проверяван от НАП като физическо лице. „Това стана благодарение на различни доноси, вследствие на което не са установени никакви нередности и никакви несъответствия”, каза Камбитов. Изказването му бе провокирано от различни публикации, че след като е станал кмет на общината, за кратък период от време е бил управител на фирма, а по Закона за местното самоуправление кметовете на общини нямат право на това. Кметът Камбитов отбеляза, че когато е влязъл в политиката през 2009 година, е излязъл от всички управителни органи на фирмите. В началото на сесията председателят на местния парламент Радослав Тасков събощи, че двама общински съветници от Партията на зелените се отказват от длъжността си в местния парламент. Преди гласуването по точките съветникът Кирил Ваклинов постави на дневен ред проблема за силата на звука на светофара на улица „Славянска“, тъй като според сигнали на живеещи в района силата на звука е голяма и непоносима. Камбитов заяви, че светофарната уредба на улица „Славянска“ отговаря на всички стандарти и светофарът няма как да се изключи. По думите му в момента се препрограмира софтуерът, така че през нощта да работи само с жълт сигнал и по този начин няма да има звукова сигнализация.

Съветниците не приеха номинацията на бившия кмет на Благоевград Гълъб Костадинов за почетен гражданин. Общинският съвет не прие и номинацията на хоровия диригент Александър Миразчийски да стане почетен гражданин.