Отпуснаха 6,8 млн. лева за градския транспорт в Дупница

Кметът Чимев: 2 г. градът ще бъде строителна площадка

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпуска на община Дупница над 6,8 млн. лева за изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт. “Официално днес МРРБ информира кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, че ще отпусне сумата в размер на 6 834 999,05 лева за реализацията на дългоочаквания проект “Интегриран градски транспорт”. На 10 май в София официално ще бъде сключен договорът за въпросната сума, с което стартират процедурите по избор на изпълнители за различните дейности. Съфинансирането от община Дупница е 207 900 лева, като сумата ще бъде възстановена в бюджета след приключване на проекта. От въпросната сума 6,8 млн. лева за закупуването на нови автобуси и изграждане на ремонтна база са предвидени 1 040 500 лева. Срокът за цялостно приключване и отчет на дейностите е 21 месеца”, съобщиха от кметството.
“Ще бъдат обявени поръчки за избор на изпълнители за различните дейности, като вече започваме работа по документацията. Обемът от дейности е много голям и обхваща голям периметър от града, както знаете. Полагане на нова асфалтова настилка по новата автобусна линия 5, изграждане на уличната инфраструктура на социалните жилища, нови спирки, въвеждане на електронната система за управление на автобусния трафик, респективно следене за изпълнение на разписанията. По този проект ще бъде изградено светофарно кръстовище в района на известната Севдина фурна, всички автобуси ще бъдат оборудвани със система за гласово обявяване и други. Важно е да се отбележи, че по маршрута на линия 5 освен асфалтиране ще бъдат изградени и тротоарите. Преди това ще има и подмяна на подземната инфраструктура. Като прибавим и дейностите, които ще се извършват в жк „Бистрица”, тази и следващата година Дупница отново ще бъде една строителна площадка. Но пък крайният резултат ще си заслужава”, заяви инж. Чимев.

“До 15-ина дни ще започнем ремонтни подготвителни дейности, свързани с облагородяването на междублоковите пространства на социалните жилища. Идеята е както да се използват климатичните условия и времето до стартиране на същинските дейности там, а и за да не се забавя впоследствие изпълнението на инфраструктурните дейности в квартала”, обяви директорът на Дирекция “Европроекти и обществени поръчки” инж. Славка Петровска.

Снимкa: Методи Чимев