Отпушиха чешмите на гробищния парк в с. Бистрица

Работник монтира канелата на една от чешмите, след като е била открадната за пореден път.
  • Кметът Кирил Огненски: Недобросъвестни жители не затварят капака на шахтата и тя се запушва, скоро намерих гумен цървул вътре

  • Хората крадат канелите на чешмите на гробището, сменил съм вече над 20

    Двете чешми в гробищния парк в дупнишкото село Бистрица вече са отпушени. Новият стар кмет Кирил Огненски с помощта на няколко работници отстрани проблема няколко дни преди Архангелова Задушница, която тази година е на 2 ноември (събота). Подобни случаи не са новост за едно от най-големите села в близост до Дупница.

  • Капакът на шахтата отново не е затворен, а вътре е имало гумена обувка, тип цървул.

    „Този проблем не се случва за първи път. Поне няколко пъти в годината чешмите се запушват. Това не идва от някои други, а само и единствено от местни хора. Извършеното не е дело на хора от селата Джерман или Самораново, това си е дело на бистричани. Всичко идва от това, че капакът на шахтата, откъдето се захранват двете чешми, остава отворен. Това са недобросъвестни граждани, които гледат животни, и отварят шахтата, за могат животните да пият вода от това място. Въпреки че съвсем наблизо си има обособено място за това. Оттам започват да се събират отпадъци, най-вече листа от дърветата и храстите, особено сега, през есента. Дори наскоро намерих една гумена обувка, тип цървул, вътре. Първоначално на гробищния парк имаше само една чешма. В началото на предишния ми мандат като кмет направихме втора чешма и навес, когато обособихме втория парцел, защото имаше недостиг на гробни места. Мястото беше закупено от община Дупница, тъй като беше собственост на частни лица. На всеки се налага да отиде до гробищата и е много необходимо да има вода, за да може хората да почистят паметниците и около тях, да полеят цветята и да си измият ръцете. Затова призовавам хората да бъдат добросъвестни. Защото каквото и да се направи на едно място, ако не се пази, нищо няма да се получи. Трябва ни повече съзнание и отговорност”, каза пред „Вяра” Кирил Огненски.

  • ешмите в гробищния парк в с. Бистрица вече работят, след като бяха отпушени вчера.

    Кметът разкри и друг проблем в местния гробищен парк. По думите му, през последните 4 години са били откраднати над 20 канели от чешмите там. „Постоянно купувам нови и ги сменям. Дори в момента карам с колата си още една, за да може хората на Задушните да има откъде да си наточат вода. Как може да се краде от това място? Хората трябва да помислят за морала и самосъзнанието си…”, допълни Огненски.
    Той коментира и идеите, които има за района около гробищния парк, който се е превърнал в нерегламентирано сметище. Както „Вяра” писа през месец май, в непосредствена близост до гробището има натрупани чували от цимент, изрязани плочки, счупени керемиди, стъкла, дъски и други битови и строителни отпадъци.
    „Взел съм решение да заградя мястото, където се е получило нерегламентирано сметище. По този начин няма да може да се влиза там и всеки недобросъвестен жител да си изсипва боклуците. В селата има полска охрана, но тя е само за летния сезон. Има обаче неща, които не зависят от сезона, и тази охрана трябва да я има и през зимата. Ще настоявам да има работници към кметството и полската охрана да бъде целогодишна. Преди малко се върнах от мястото и видях как днес е изсипан още един камион с отпадъци. Това не може да продължава така. Ако има постоянна охрана, хората нито ще смеят да изсипват боклуците си там, нито ще крадат”, завърши кметът на с. Бистрица.