Отрицателни са тестовете за COVID-19 на 39 медицински сестри от Самоков, лекарите са обидени

Изписани са 20 пациенти от болницата в града

Последните 39 проби за COVID-19 в Самоков са отрицателни. Това съобщиха от общинския пресцентър.
В Самоков бяха получени резултатите на 39-те медицински сестри, които работят по проект „Патронажна грижа” към община Самоков. Всички са отрицателни. Извън тази бройка са направени повторни тестове на пациентите във Вътрешно отделение. Всички са отрицателни. 17 от тях са изписани, останалите трима – също. Всички са в добро общо здравословно състояние и се поставят под домашна карантина за 14 дни.
След втората дезинфекция Вътрешно отделение ще бъде отворено и ще работи. Всички действия на МБАЛ – Самоков са съгласувани с РЗИ.
Също така са взети още 6 проби за коронавирус, като резултатите от тях се очакват скоро.
Направена е щателна дезинфекция на цялата сграда на МБАЛ – Самоков от лицензирана фирма. Дезинфекцията ще бъде повторена. Ще бъде дезинфекцирана цялата сграда на Поликлиниката, както и обществени сгради в Самоков. Детска градина „Детелина”, която е посещавало детето с положителен PCR тест, е дезинфекцирана основно в събота. РЗИ ще проведе разговори с родителите на децата, за да получат съгласието им за тестване.
Засега ситуацията в Самоков е спокойна, но е желателно хората да бъдат по-отговорни, да спазват социална дистанция и лична хигиена и да запазят спокойствие.
„В последните два дни се изписаха много обвинения, мнения и прогнози. Нека не забравяме, че заразяването с коронавирус е световна пандемия и да не изключваме лична отговорност. Нека всеки от нас да изисква първо от себе си, а след това и от останалите отговорност. Никому не е нужно да се озлобяваме един към друг. Лекарите ни преминаха през “Осанна до разпни го!”. Обвиненията в труден момент не са най-доброто, което можем да направим. Вирусът не е отминал. Той е сред нас и само от нас зависи как ще преминем през това”, коментираха от общината.

В същото време дежурен екип на болницата в Самоков излезе с изявление във връзка с изказвания на граждани в различни Facebook групи. В него се казва: „Екипът на МБАЛ-Самоков е обиден от некомпетентните коментари и клеветнически обиди срещу тях, които засягат честта и достойнството, професионалната им репутация в обществото.
Тези внушения са неетични, показват незнание или нежелание да бъдат разбрани.
Нима лекарите са толкова невежи, че подценяват опасността?
Едва ли лекар би работил в условията на епидемия, без да вземе необходимите предпазни мерки.
Регистрирани случаи има както в цялата страна, така и в целия свят. И никой не е застрахован или пък виновен за това. Това ще се случи в цялата страна. В близко или по-далечно бъдеще.
И всички лекари ще бъдат обвинени за това, че ежедневно дават всичко от себе си, за да помогнат на болните.
Макар да изглежда, че епидемиите от коронавируса се стабилизират или отслабват, пандемията далеч не е приключила”.