Отслужиха водосвет по повод ремонта на черквата „Свети Четиридесет мъченици” в Сапарева баня

Водосвет по случай предстоящия ремонт на черквата „Свети Четиридесет мъченици” бе отслужен в неделя в Сапарева баня. За очакваното събитие в двора на централния храм на курорта дойдоха десетки сапаревобанци, управителят на фирма „Нивел строй“ -Радомир, Йордан Йорданов, която ще извърши ремонта, представител на софийската консултантска фирма „Деко” и на „Нортън консулт”, също фирма от столицита, ангажирана със строителния надзор.

Водосвета отслужи отговарящия за църквата отец Димитър Филибев. „След близо 2 години ходене по мъките сме на път да реализираме ремонта, въпреки че това изглеждаше невероятно. Такъв мащабен ремонт не е правен от 1859 г. Същинската работа започва още в сряда. Тогава ще дойдат майстори, които ще закарат за реставрация в София 12 големи и 24 малки икони от времето на Възраждането. През зимата ще се работи в храма и по възможност в двора, а напролет ще започне подмяната на покрива и ще се продължи с измазването на фасадата и с останалите строителни и други дейности. Реставрацията на иконите е поверена на Вацлав Копецки. „Целта е църквата да се обнови напълно и да придобие възрожденския си вид”, припомни отец Филибев.
Ремонтните дейности трябва да бъдат извършени за 2 години, както е упоменато в договора с фирмата – изпълнител.

На 2 октомври в черквата „Свети Четиридесет мъченици” бе раздаден и курбан за здравето на свещеник Филибев, който преди 3 г. пострада при инцидент. „22 дни бях в „Пирогов”. Имах счупени ръка и прешлени на гърба и по тоя повод направихме курбан”, припомни отец Филибев. Той бе получил травмите при ремонт на камбанарията на параклиса „Света Богородица“ в Сапарева баня, откъдето бе паднал.
Както писахме, мащабният ремонт ще струва oĸoлo 502 000 лева. Сумата е отпусната oт Държавен фонд „Земеделие”, по мярка „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони”, след спечелен проект на черковната администрация.